E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16941
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Zemes nomas maksa un PVN

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Deniss

Gribēju uzzināt, vai šis teksts atbilst patiesībai: PVN piemērošanā dzīvokļu īpašniekiem aktuāls jautājums ir pievienotās vērtības nodokļa samaksa – vai nodoklis ir ietverts ar likumu noteiktajā maksimālajā nomas maksā, vai arī tas ir jāmaksā papildus nomas maksai, ja zemes īpašnieks ir PVN maksātājs? No Augstākās tiesas Civillietu departamenta 28.12.2015. sprieduma lietā Nr. SKC-110/2015 (C28261709) izriet, ka PVN ir jābūt ietvertam maksimālajā nomas maksas apmērā. Piemēram, 2018. gadā nomas maksa par zemes piespiedu nomu kopā ar PVN nedrīkst pārsniegt 5% gadā no zemes kadastrālās vērtības, ja puses labprātīgi nav noslēgušas nomas līgumu un vienojušās par citiem noteikumiem. Paldies!

A
atbild:
30. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jūsu jautājumā ir ietverts uzdevums novērtēt citas personas – konkrēta jurista – publikācijā medijos pausto viedokli. LV portāla e-konsultāciju sadaļa nav vērsta uz neklātienes diskusijām un situācijām, kas ir tiesas kompetence.

Par piespiedu zemes nomas maksu un PVN ir bijuši vairāki Augstākās tiesas spriedumi, ne tikai jautājumā citētais. Augstākās tiesas Senāts informācijā par 2019. gada 9. aprīļa spriedumu norādījis: zemes piespiedu nomas gadījumā zemes īpašnieks nav tiesīgs prasīt PVN samaksu no ēkas īpašniekiem papildus likumā noteiktajam zemes nomas maksas maksimālajam apmēram. Informācijā ir minēti arī citi nolēmumi saistībā ar zemes nomas maksu un PVN.

Taču – no 2019. gada 1. maija atbilstoši Satversmes tiesas lemtajam likumos vairs nav spēkā normas, kas iepriekš noteica maksimāli iespējamo zemes nomas maksas apmēru piespiedu dalītā īpašuma gadījumos.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas