E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16931
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Nepieciešamie dokumenti, bērnam ceļojot uz Krieviju ar vienu no vecākiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2019
Natalja

Labdien! Bērns (16 gadi, Latvijas pilsonis) brauc ar tēti (kurš ir Latvijas pilsonis) uz Krieviju uz 4 dienām. Vai šādā gadījumā vajag pilnvaru no mammas (Latvijas pilsone)?

A
atbild:
10. maijā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Latvijas Republikas robežas ar Krievijas Federāciju un Baltkrieviju šķērsošana, kā arī lidojumi un braucieni uz valstīm, kuras nav Šengenas līguma dalībvalstis, piemēram, lidojumi uz ASV, Īriju, Lielbritāniju, Rumāniju, Bulgāriju, Krieviju, Ukrainu u. c., ir ārējās robežas šķērsošana.

Ceļojot uz Krieviju, gan bērnam, gan tēvam nepieciešama pase, kas derīga vēl 6 mēnešus pēc plānotā brauciena beigām un kurā ir divas brīvas lapaspuses.

Tāpat Latvijas pilsoņiem, ieceļojot Krievijā, nepieciešama vīza. Plašāku informāciju par ieceļošanas vīzu saņemšanas kārtību var iegūt Krievijas Federācijas vīzu centra mājaslapā.

Savukārt kārtību, kādā bērni šķērso valsts robežu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 721 Kārtība, kādā bērni šķērso valsts robežu.

Saskaņā ar minēto noteikumu 7. punktu bērnam, ceļojot kopā ar vecākiem, vienu no vecākiem vai aizbildni, kurš ir Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai bezvalstnieks, kam piešķirts bezvalstnieka statuss Latvijas Republikā, Eiropas Savienības dalībvalstī, Eiropas Ekonomikas zonas valstī vai Šveices Konfederācijā, valsts ārējās robežas šķērsošanas vietā papildus derīgam ceļošanas dokumentam jāuzrāda vēl ieraksts pasē par bērna radniecību, bet, ja tāda derīga ceļošanas dokumenta nav, jāuzrāda dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija.

Latvijas normatīvie akti neparedz, ka, ceļojot bērnam ar vienu no vecākiem, papildus ir nepieciešama otra vecāka piekrišana vai pilnvara.

Taču pirms plānotā ceļojuma vecākiem ieteicams pārliecināties, vai attiecīgā valsts, uz kuru vai caur kuru plānots doties, nav noteikusi kādas papildu prasības saistībā ar bērna ceļošanu. Piemēram, vai dzimšanas apliecībai nepieciešams tulkojums u. tml. Visprecīzāko informāciju par ceļošanas noteikumiem var saņemt apmeklējamās valsts vēstniecībā Latvijā.

Ja tēvs ar bērnu uz Krieviju dosies ar personīgo automašīnu, Krievijas vēstniecībā Latvijā iesakām pajautāt arī par nepieciešamajiem dokumentiem transportlīdzeklim.

Ja ceļā uz Krieviju tēvs ar bērnu izmantos pasažieru pārvadātāju pakalpojumus, ieteicams sazināties arī ar attiecīgo pakalpojuma sniedzēju, jo katrai kompānijai ir arī savi iekšējie kārtības noteikumi.

Tāpat Ārlietu ministrijas mājaslapā norādīts, ka, ieceļojot Krievijas Federācijā, ir jāaizpilda migrācijas karte un robežkontroles laikā jāuzrāda amatpersonai, kura kartē izdara atzīmi par ieceļošanu valstī. Migrācijas karte ir jāglabā visu ceļojuma laiku. Ja Krievijā plānots uzturēties ilgāk par 7 darba dienām, nepieciešams reģistrēties teritoriālajā Krievijas Iekšlietu ministrijas Migrācijas jautājumu pārvaldes nodaļā.

Personām, kuras ceļojuma laikā uzturēsies viesnīcā, reģistrāciju veiks viesnīcas administrācija. Gadījumā, ja plānots uzturēties pie radiem, draugiem vai paziņām, reģistrācija jāveic uzņemošajai pusei. Maksa par reģistrāciju netiek iekasēta. Izceļojot no Krievijas, karte ir jānodod robežkontroles punkta amatpersonai. Migrācijas kartes sabojāšanas vai nozaudēšanas gadījumā ārzemniekam 3 dienu laikā  jāvēršas teritoriālajā policijas nodaļā, kur, uzrādot pamatojuma dokumentus ieceļošanai Krievijā, bez maksas tiks izsniegts migrācijas kartes dublikāts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas