E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16913
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad cits mājoklis nav obligāti jāierāda

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2019
Igors

Mana sieva mantoja sava tēva lauku mājas, bet mājā dzīvo un ir pierakstīta persona, kura nav radiniece. Īres līgums nav ne ar iepriekšējo īpašnieku, ne ar manu sievu. Īpašumam ir vajadzīgs kapitālais remonts, tāpēc viņas atrašanās īpašumā ir nevēlama. Viņai ir ierādīta cita dzīvojamā platība, bet viņa atsakās labprātīgi izvākties. Kā likumīgi to izdarīt?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja īres līguma nav un persona dzīvo mājā prettiesiski, to no mājas var izlikt ar tiesas lēmumu, kura izpildi veic tiesu izpildītājs. Šādā gadījumā personai, kura prettiesiski dzīvo Jūsu ēkā un nevēlas to atbrīvot, var nākties arī kompensēt zaudējumus – gan tiesāšanās izdevumus, gan par prettiesiski izmantoto dzīvokli.

Cita līdzvērtīga dzīvojamā telpa īrniekam būtu jāierāda tikai, ja atbilstoši likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.4. pantam pastāvētu īres līgums, tādā gadījumā ēkas kapitālais remonts var kalpot arī par pamatu attiecīgā īres līguma laušanai. Šī panta 3. daļā noteikts, ka arī šajā situācijā vispirms jānokārto visas prasības, lai varētu veikt ēkas kapitālo remontu, un tikai tad var prasīt, lai īrnieks pārceļas uz ierādīto dzīvojamo telpu. Šādas prasības ir radītas, lai cilvēki nepamatoti neizliktu īrniekus un nelauztu īres līgumu, kaut arī remontu negrasās veikt.

Ņemot vērā, ka īres līguma nav, citas dzīvojamās telpas ierādīšana nav saistīta ar tiesiskajām attiecībām, kas izriet no dzīvošanas minētajā ēkā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas