E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16839
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu, ja strādā algotu darbu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2019
Sabine

Sveiki! Kā ir, ja visu laiku esmu strādājusi 3 gadu laikā, aizgāju prom no darba, iestājos bezdarbniekos uz 3 mēnešiem, paliku stāvoklī, atsāku strādāt atkal. Kā man aprēķinās kopšanas līdzekļus? No kura posma? Jo, cik saprotu, jābūt tiem 12 mēnešiem, man tad laikam tagad viss sākas no jauna?

A
atbild:
07. maijā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalstiem ir atšķirīgi noteikumi. Ja strādājat un būsiet darba attiecībās, kad ārsts izsniegs darba nespējas lapu B sakarā ar grūtniecību, Jums būs tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam uz vecāku pabalstu. Maternitātes pabalstu var saņemt tikai topošā māmiņa. Vecāku pabalstu var pieprasīt viens no vecākiem.

Tas, ka pirms bērniņa gaidībām kādu laiku neesat strādājusi, neietekmēs tiesības uz pabalstiem, kas paredzēti mazuļu vecākiem, bet ietekmēs to apmēru. Pabalstu apmērs ir atkarīgs no algas: jo lielāka alga, jo lielāki pabalsti.

Katra pabalsta aprēķināšanai nosaka vidējo iemaksu algu 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus. Šajā 12 mēnešu periodā ietilps arī bezdarba mēneši, kuros iemaksu alga maternitātes pabalstam tiks noteikta nevis no Jūsu algas (jo nestrādājāt), bet 70% apmērā no vidējās iemaksu algas valstī.

Maternitātes pabalsts ir 80% no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendāra dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku. Otro daļu – par 56 vai 70 kalendāra dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi, piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Informāciju par visiem pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Ja ir neskaidrības par pabalstiem, savā individuālajā situācijā jālūdz konsultācija VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas