E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16751
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ieroča atļauja, ja par braukšanu reibumā atņemtas autovadītāja tiesības

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2019
Guntars

Labdien! Tika atņemta autovadītāja apliecība par braukšanu reibumā uz 4 gadiem. Vai tas ietekmē iespēju iegūt ieroča glabāšanas un iegādes atļauju? Runa ir par medību ieročiem. Esmu ieguvis mednieka apliecību, gribu iegādāties medību ieroci. Vai tas iespējams? Vai transportlīdzekļa tiesībām nav saistības ar medību ieročiem? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
18. aprīlī, 2019
Linda Balode
LV portāls
Valsts policija
Simona Grāvīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) divdesmit devītā nodaļa Lēmuma izpildes kārtība par speciālo tiesību atņemšanu un tiesību atņemšanu ieņemt noteiktus amatus nosaka gan tās institūcijas, kas izpilda lēmumu par speciālo tiesību atņemšanu, gan kārtību, kādā tas izpildāms.

LAPK 309. pants paredz, ka “lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izdarot attiecīgu ierakstu transportlīdzekļu un transportlīdzekļu vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā un izņemot transportlīdzekļu vadītāja apliecību”. Savukārt, izpildot lēmumu par transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu, izņem visu transportlīdzekļu kategoriju vadītāja apliecības, izņemot velosipēda vadītāja apliecību.

Kārtību, kādā izpildāms lēmums par medīšanas tiesību atņemšanu, nosaka LAPK 310. pants. Proti, lēmumu par medīšanas tiesību atņemšanu izpilda, izņemot mednieka apliecību. Savukārt, ja persona, kurai atņemtas medīšanas tiesības, izvairās nodot mednieka apliecību, medību noteikumu ievērošanas valsts uzraudzības iestādes to izņem normatīvajos aktos noteiktā kārtībā.

Vienlaikus saskaņā ar Ieroču aprites likuma 23. panta pirmās daļas 7. punktu šaujamieroča vai lielas enerģijas pneimatiskā ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju un ieroču kolekcijas atļauju aizliegts izsniegt fiziskajai personai, kura administratīvi sodīta par alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē izdarītiem pārkāpumiem, par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, no narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes, par sīko huligānismu, par maznozīmīga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vai par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, robežsarga, zemessarga vai karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai, – kamēr nav pagājis gads pēc administratīvā soda izpildes.

Iestājoties likumdevēja norādītajiem apstākļiem, Valsts policija izdod satura ziņā konkrētu administratīvo aktu – lēmumu par atteikumu izsniegt ieroča iegādāšanās atļauju, glabāšanas atļauju, nēsāšanas atļauju vai ieroču kolekcijas atļauju fiziskajai personai.

Tā kā personas tiesības uz šaujamieroču glabāšanu nav ietvertas personas pamattiesību katalogā, tad attiecīgas atļaujas neizsniegšana, iestājoties likumdevēja strikti noteiktajiem priekšnoteikumiem, nerada cilvēktiesību pārkāpumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas