E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16700
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atvieglojums par nestrādājošu laulāto un bērnu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2019
Rolands

Situācija ir sekojoša. Man 2018. gadā apgādībā bija sieva, kura ir dekrētā (no marta ir pirmsdzemdību slimības lapa un no aprīļa beigām dekrēts), un viņas meita. Sievai bija ienākums no dzīvokļa īrēšanas. 2019. gadā sievu ar meitu noņēma no apgādības sakarā ar to, ka ienākums no īrēšanas bija lielāks nekā 12 x 200 EUR (gadā no īrēšanas gūta peļņa 2440 EUR). Vai ir tāds likums, jo formāli tas nav darbs, janvārī un februārī sieva vēl strādāja, kāpēc šie mēneši ieskaitīti? Kāpēc noņēma meitu, jo tad vajadzētu būt – 2 cilvēki x 12 x 200 par gadu?

A
atbild:
23. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokli, attiecīgi ar šo nodokli neapliekamo minimumu, kā arī atvieglojumus piemēro ne tikai algai reizi mēnesī, bet ņem vērā arī citus gada ienākumus, jo gada ienākumi – tie var būt gan alga vēl kādā citā darbavietā, gan ienākumi no saimnieciskās darbības un tamlīdzīgi.

Nodokļa atvieglojumu var saņemt arī par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem, un par nestrādājošu laulāto apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu.

Piemērojot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmo daļu, par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību. Saņemot ienākumus, tiesības uz atvieglojumu ir, ja ienākumi nepārsniedz atvieglojuma summu (pērn mēnesī – 200 eiro, šogad – 230 eiro mēnesī).

Nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu piemēro ar dienu, ar kuru fiziskai personai ir radušās tiesības uz nodokļa atvieglojumu, un pārtrauc piemērot ar nākamo dienu pēc tās dienas, ar kuru šīs tiesības ir zaudētas. Kad turpmāk varēsiet piemērot nodokļa atvieglojumus, savā individuālajā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas