E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16602
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

VID izvērtē, kas veido vienu nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2019
Oskars

Labdien! Esmu pārdevis īpašumu, kurš juridiski sastāv no dzīvokļa īpašuma, tam piesaistītā zemes gabala (viena zemesgrāmatas apliecība), kā arī zemes gabala (otra zemesgrāmatas apliecība), kas atrodas blakus otram un funkcionāli ir saistīts ar pārējo īpašumu tādā veidā, ka atsevišķi to izmantot nav iespējams. Jautājums: vai pat gadījumā, ja pārdots funkcionāli viens vesels īpašums (bet īpašumtiesības apliecina divas zemesgrāmatas apliecības) un iegūtie līdzekļi tiktu izmantoti funkcionāli līdzvērtīga īpašuma iegādei (dzīvoklis), vienalga jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis?

A
atbild:
15. aprīlī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā noteikts, ka nodokļa atbrīvojums ir gadījumā, ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas (9. panta pirmās daļas 34.2 punkts).

Likuma 9. panta 8.2 daļa paskaidro: ja maksātājam zemesgrāmatā ir reģistrēti vairāki nekustamā īpašuma objekti, tad, lai piemērotu šā panta pirmās daļas 34.2 punktu, Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz maksātāja iesniegumu, izvērtē, vai minēto objektu kopums veido vienu nekustamo īpašumu Dzīvokļa īpašuma likuma izpratnē.

Likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 1. panta 20. punkts nosaka, ka privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals ir zeme, uz kuras uzcelta dzīvojamā māja, tās uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai nepieciešamie infrastruktūras, labiekārtojuma un komunikāciju elementi, kas uzrādīti šā zemes gabala detālplānojumā. Funkcionāli nepieciešamais zemes gabals ir normatīvajos aktos definēts un paskaidrots termins, nevis jebkura pieguļoša (mazāka vai lielāka) zemes vienība.

Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals var tikt pārskatīts, taču arī tas notiek tiesību aktos noteiktā kārtībā, tas nenozīmē, ka vienu zemes gabalu “piegriež” vienam konkrētam dzīvokļa īpašumam. Dzīvokļa īpašuma likums noteic, ka kopīpašumā esošajā daļā ietilpst arī zemesgabals, uz kura atrodas attiecīgā dzīvojamā māja, ja tas nepieder citai personai.

Nodoklis vai atbrīvojums no tā tiek piemērots, pamatojoties uz konkrētiem datiem, vērtējot visu ar dokumentiem apliecināto informāciju. Tāpēc par nodokļa piemērošanu konkrētā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija saziņai VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas