E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16554
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Lēmumu par administratīvo sodu var pārsūdzēt

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2019
Signe

Labdien! Noliku mašīnu pie daudzdzīvokļu mājas uz nakti, nākamajā dienā, pusdienā, man uzlika 40 eiro sodu par to, ka mašīna stāv zem zīmes “Stāvēt aizliegts”. No rīta laikam tika uzlikta zīme. Vai tiešām var tā darīt – uzlikt zīmi par stāvēšanas aizliegumu un uzreiz visus, kam tur salikti auto, sodīt?

A
atbild:
12. martā, 2019
Linda Balode
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 38. pants paredz, ka “satiksmi uz ceļiem organizē ar ceļa zīmēm, ceļa apzīmējumiem, luksoforiem, transporta un gājēju plūsmas nožogojumiem un citiem tehniskajiem līdzekļiem, kas atbilst Latvijā obligāto standartu un citu normatīvu prasībām”. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, Jums jāpārliecinās, vai ceļa zīme ir uzstādīta likumīgi, piemēram, vai tās otrā pusē ir marķējums. Ja marķējuma nav, ceļa zīmi var neņemt vērā un policija par to sodīt nedrīkst. Sīkāka informācija par ceļa zīmju uzstādīšanu izlasāma LV portāla rakstā Ceļa zīme privātā teritorijā – kad vieni savas tiesības apzinās, bet citi tās neņem vērā.

Tāpat minētajā pantā norādīts, ka satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu veic ceļa pārvaldītājs atbilstoši saskaņotajai projekta dokumentācijai vai saskaņojumam ar “Latvijas Valsts ceļiem”. Saskaņojums par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu, uzstādīšanu un noņemšanu attiecas uz atbilstību standartiem ceļu satiksmes drošības jomā.

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, ceļa zīmes dzīvojamo māju iekšpagalmos uzstāda ceļa īpašnieks. Tas notiek pēc iepriekšējas saskaņošanas ar vietējo pašvaldību.

Vienlaikus Jums ir tiesības administratīvo lēmumu pārsūdzēt. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, un cietušais, kā arī aizskartais mantas īpašnieks – daļā par savu mantu, savukārt, ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā. Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Pārsūdzot lēmumu par administratīvā soda piemērošanu, jānorāda, kā ir izpaudusies lēmuma par soda uzlikšanu nepareizība (piemēram, norādīt to, kādēļ transportlīdzekļa īpašnieks nevarēja ievērot noteikumus). Jāņem vērā, ka attiecīgajā lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt gan augstākā iestādē, gan rajona (pilsētas) tiesā 10 darba dienu laikā no pilna lēmuma paziņošanas dienas. Vienlaikus norādām, ka visai nepieciešamai informācijai par pārsūdzēšanas iespējām (kā, kur, cik ilgā laikā) jābūt norādītai lēmumā, kuru saņēmāt (tajā pašā, kur norādīts sods 40 eiro apmērā). 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas