E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16550
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašuma jautājumu risināšana, radiniekiem esot dzīviem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2019
Jānis

Labdien! Mana vecmamma atrodas pansionātā, ir guļoša, rīcībspēja nav ierobežota, prāta ziņā nav viss kārtībā, te saprot, te nesaprot, situācija tāda, ka nav sakārtotas īpašuma lietas, viņai ir vīrs, kas nav mans vectēvs, arī dzīvo pansionātā. Vēlos sakārtot īpašuma lietas, pārrakstot īpašumu uz sevi. Vecmammas vīrs piekrīt, nav zināms, ja tiks pieaicināts notārs, vai viņa teiks jā vai nē, jo vienā vārdā viņa visu saprot, otrā neko nesaprot. Sakiet, kā var nokārtot īpašuma lietas, kamēr vecmamma ir dzīva, lai pēc tam nav jāveic garais mantošanas process?

A
atbild:
16. maijā, 2019
Latvijas notārs
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Vēršu uzmanību uz to, ka nepastāv tāds formulējums vai īpašuma nodošanas veids kā “pārrakstīt”. Īpašumu var, piemēram, pārdot un pirkt, dāvināt – pieņemt dāvinājumā vai noslēgt par to uzturlīgumu. Būtiski ir tas, ka jebkurā no šiem darījumiem vienmēr ir divas puses, vēlmei nodot un pieņemt īpašumtiesības ir jābūt abpusējai un ir jāspēj to skaidri paust.

Ja viens no darījuma dalībniekiem nav spējīgs novērtēt savas rīcības sekas un skaidri un saprotami paust savu gribu nodot īpašumu savas dzīves laikā citai personai, darījums ar īpašumu nevar notikt. Īpašumtiesības līdz ar to var pārņemt tikai mantinieki mantošanas procesā pēc īpašnieka nāves. Ja cilvēks nebūs atstājis testamentu, īpašums tiks mantots saskaņā ar likumā noteikto.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas