E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16535
Lasīšanai: 2 minūtes

Mantas konfiskācijas likumība, ja mainīta tiesību norma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2019
IVO

Labdien! Jautājums: paziņai uzrādīta apsūdzība pēc 262. panta 1. daļas – braukšana reibumā, auto konfiscēja, tiesa tikko notikusi, sods piemērots, auto arests atcelts (pārkāpējs arī ir auto īpašnieks), tagad prokuratūra grib pārsūdzēt lēmumu un konfiscēt auto. Pēc šā likuma mantas konfiskācija vairs nav (izņemti vārdi ar 01.08.2017.) Vai auto konfiskācija ir atļauta?

A
atbild:
14. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Armands Smans, zvērināta advokāta palīgs

Saskaņā ar Krimināllikuma 5. panta otro daļu likumam, kas atzīst nodarījumu par nesodāmu, mīkstina sodu vai ir citādi labvēlīgs personai, ja vien attiecīgajā likumā nav noteikts citādi, ir atpakaļejošs spēks, proti, tas attiecas uz nodarījumiem, kas izdarīti pirms attiecīgā likuma spēkā stāšanās, kā arī uz personu, kura izcieš sodu vai izcietusi sodu, bet kurai saglabājusies sodāmība.

Ja noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī normas sankcija paredzēja papildsodu – mantas konfiskācija, bet pēc likuma grozījumiem šāds papildsods no normas sankcijas izslēgts, tad, nosakot personai sodu, papildsodu – mantas konfiskācija – nevar piemērot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas