E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16445
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Terases ārsiena ir kopīpašuma daļa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2019
Vineta

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, man pieder terase, atsevišķi zemesgrāmatā nav ierakstīta, bet kadastra lietā norādīta, ka ir dzīvokļa sastāvā. Terases sienas ir apšūtas ar dēlīšiem, vēlos veikt to nomaiņu pret citu apdares materiālu. Vai man ir jāsaskaņo šie darbi ar kādu, piemēram, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem, vai varu ar savu īpašumu rīkoties pēc saviem ieskatiem? Izskatot likumus, īsti nevaru izprast, vai terases sienas uzskatāmas par kopīpašuma sastāvā esošām ārējām norobežojošām konstrukcijām. Ja tas ir tā, tad darbi ir jāsaskaņo ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem?

A
atbild:
19. martā, 2019

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pantā cita starpā ir noteikts, ka “kopīpašumā esošajā daļā ietilpst atsevišķas dzīvojamās mājas un tās ārtelpu (galeriju, balkonu, lodžiju, terašu) ārējās norobežojošās konstrukcijas (tai skaitā sienas, arhitektūras elementi, jumts, koplietošanas telpu logi un durvis, arī ārdurvis)”.

Tātad terases siena ir uzskatāma par mājas kopīpašuma daļu. Ja sienas apšuvumu par saviem līdzekļiem vēlaties atjaunot, to veidojot identisku līdzšinējam, tad nekādi saskaņojumi nav vajadzīgi, skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Taču, ja pašreizējā materiāla vietā vēlaties izmantot citu, atšķirīgu, tad, līdzīgi kā ar lodžiju aizstiklošanu, šī ārsienas pārbūve ir jāsaskaņo ar vietējo būvvaldi, kas līdz ar citiem dokumentiem pieprasīs pārējo dzīvokļu īpašnieku vairākuma lēmumu par piekrišanu terases sienas izmaiņām. Taču šī saskaņošana būvvaldē vairāk būs formāla, nevis sarežģīta birokrātiska procedūra.”

Sīkāk par ieplānotā terases sienas remonta nosacījumiem iespējams uzzināt vietējās pašvaldības būvvaldē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas