E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16422
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
21
3
21

Pašvaldība var piešķirt dzīvokli likumā īpaši noteiktos gadījumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2019
Evija

Labdien! Vēlētos pajautāt, vai domes cilvēki rīkojas likumīgi, ja neuzņem mani rindā uz pilsētas (pašvaldības) dzīvokli, kaut arī ir zināmi cilvēki, kuri saņem dzīvokļus bez īpašas piepūles un kuri neatbilst prasībām? Esmu griezusies ar šo jautājumu jau 3 reizes (divās no tām nebija bērna, un vienreiz, kad piedzima), vienmēr atbilde ir bijusi – priekšroka ir cietumniekiem! Un ģimenēm ar bērniem – īrējiet, vai arī mēs varam jums piedāvāt sociālo istabu! Ārprāts kaut kāds, man tas nav saprotami! Pašlaik esmu dekrēta atvaļinājumā, precējusies neesmu, bet vai tad tiešām nav kāda likuma, kurš noteiktu, ka pienākas pašvaldības dzīvoklis? Paldies!

A
atbild:
06. martā, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosaka iedzīvotāju grupas, kurām ir tiesības īrēt pašvaldības dzīvokli. Un nav tā, ka pašvaldība var piešķirt dzīvojamo platību jebkurai ģimenei, jebkuram cilvēkam.

Likums nosaka pašvaldībai pienākumu sniegt gan neatliekamu palīdzību, gan ar dzīvojamo telpu pirmkārt nodrošināt personas, kurām saskaņā ar likumu "Par dzīvojamo telpu īri" sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:

  • maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir personas ar invaliditāti;
  • maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti;
  • pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas.

Vēl ir virkne citu situāciju, kurās pašvaldība sniedz palīdzību, un bieži vien galvenais nosacījums ir tas, ka tiesības uz palīdzību ir maznodrošinātām personām. Tostarp pašvaldībai pirmkārt ar dzīvojamo telpu jānodrošina maznodrošinātas personas, kuras pēc soda izciešanas atbrīvotas no ieslodzījuma vietas, ja tās pirms notiesāšanas dzīvoja attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā un ja tām nav iespējams likumā noteiktajā kārtībā iemitināties agrāk aizņemtajā dzīvojamā telpā.

Ironizēt par to ir lieki. Tiesībsargs 2018. gada ziņojumā ir minējis kādu pašvaldību, kas nav ievērojusi likumu, atsakot personai, kas atbrīvojusies no ieslodzījuma vietas, uzņemšanu dzīvokļu rindā.

Dzīvokļa īres tiesības nav vienīgā palīdzība, ko likumīgā veidā var saņemt pašvaldībā. Trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji pašvaldības sociālajā dienestā var lūgt dzīvokļa pabalstu arī tad, ja privāti īrē dzīvokli.

Pašvaldība saistošajos noteikumos detalizēti nosaka kārtību, kādā saskaņā ar likumu sniedz palīdzību iedzīvotājiem.

Labs saturs
21
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas