E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16384
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai, ierīkojot saimniecības ēkā naktsmītni, ir vajadzīga būvatļauja

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Viktors

Vai, ierīkojot saimniecības ēkā naktsmītni, ir vajadzīga būvatļauja? Iekšpuse apšūta ar dēļiem, un lauku virtuvē plīts vietā ierīkota pirts krāsns.

A
atbild:
22. februārī, 2019
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Ekspluatācijā pieņemta ēka jāizmanto tikai atbilstoši projektētajam lietošanas veidam. Ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam ir patvaļīga būvniecība. Līdz ar to, saimniecības ēkai mainot lietošanas veidu uz naktsmītni, būs nepieciešams izstrādāt būvniecības ieceres dokumentāciju un to saskaņot pašvaldības būvvaldē. Turklāt jāņem vērā, ka cilvēku izmitināšanai ir stingrākas prasības nekā saimniecības ēkai.

Atkarībā no plānotajām izmaiņām ēkā MK noteikumos Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” ir noteikti izstrādājamo būvniecības ieceres dokumentu veidi un to apjomi. Piemēram, ja ēkai maina tikai lietošanas veidu, neveicot citus būvdarbus, iesniedz aizpildītu paskaidrojuma rakstu (Ēku būvnoteikumu 1. pielikums) un pievieno dokumentus saskaņā ar Ēku būvnoteikumu 34. punktu. Savukārt ēkas pārbūvi, kuras rezultātā ir mainīts būves vai tās daļas apjoms vai pastiprināti nesošie elementi vai konstrukcijas, mainot vai nemainot lietošanas veidu, var veikt, pamatojoties uz būvvaldes izsniegtu būvatļauju un izstrādātu būvprojektu, bet gadījumā, ja paredzēts veikt funkcionālus vai tehniskus uzlabojumus, nemainot nolietojošos nesošos elementus vai konstrukcijas, neskarot ēkas fasādi un koplietošanas inženiertīklus, to var veikt atvieglotā kārtībā – ar apliecinājuma karti (Ēku būvnoteikumu 35. punkts, 5. pielikums).

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas