E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30513
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kas ir vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība

J
jautā:
19. septembrī, 2023
Mārtiņš

Sveiki! Interesējos, ar ko vairumtirdzniecība atšķiras no mazumtirdzniecības. Kādi noteikumi attiecas tieši uz vairumtirdzniecību? MK noteikumi Nr. 312 ir zaudējuši spēku, savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības likumā par vairumtirdzniecību neko neatradu.

A
atbild:
26. septembrī, 2023

Kopš 2009. gada 1. jūlija spēku ir zaudējuši Ministru kabineta noteikumi Nr. 312 “Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības organizēšanas kārtība”, tādēļ šobrīd normatīvajā regulējumā vairs nav noteikts specifisks tirdzniecības organizēšanas regulējums vairumtirdzniecībai un mazumtirdzniecībai (būtībā vairumtirdzniecībā ir atcelti telpiskie ierobežojumi), t. i., vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības darbības organizēšanai Latvijas normatīvajos aktos vairs netiek noteikta specifiska kārtība, un tās darbībā jāievēro vispārējās prasības uzņēmējdarbības veikšanai.

Proti, saistību tiesības tirdzniecības darījumos vispārīgi tiek reglamentētas Civillikumā. Tāpat ikvienam komersantam sava komercdarbība jāveic saskaņā ar to vispārējo tiesību normu kopumu, kas noteikts Latvijas normatīvajos aktos un veido komercdarbības vides tiesisko regulējumu, t. sk. jāievēro prasības attiecībā uz: 

  • komercdarbības reģistrēšanu un veikšanu;
  • finanšu plūsmas uzskaiti un nodokļu nomaksu;
  • gada pārskatu iesniegšanu;
  • darba devēja un darbinieka darba tiesiskajām attiecībām;
  • darba aizsardzību darba vietā;
  • sanitāro normu ievērošanu komercdarbības veikšanas vietā;
  • būvnormatīvu un ugunsdrošības prasībām;
  • godīgas konkurences ievērošanu;
  • patērētāju tiesību ievērošanu u. c.

Vienlaikus norādāms, ka likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā ir noteikti specifiski skaidras naudas ierobežojumi vairumtirdzniecībā.

Piemēram, 30. panta 14. daļā noteikts, ka nodokļu maksātāji vairumtirdzniecībā veic tikai bezskaidras naudas norēķinus (tostarp ar maksājumu kartēm). Savukārt šā panta 15. daļā precizēts, ka 1.4 daļā noteiktais ierobežojums nav attiecināms uz gadījumiem, kad vairumtirgotājs (preču pārdevējs) ir:

  • paziņojis rakstveidā Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka vairumtirdzniecībā veiks darījumus, par kuriem pircējs varēs norēķināties skaidrā naudā;
  • nodrošinājis preču pircēju reģistru, kas ļauj identificēt konkrēto preču pircējus, kuri veikuši norēķinus skaidrā naudā, un skaidrā naudā veiktā darījuma summu.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. panta 6. daļā arī ir paskaidrots, kas šā panta izpratnē ir saprotams ar “vairumtirdzniecību” un “mazumtirdzniecību”. Proti, par vairumtirdzniecību uzskatāma iepirkto preču pārdošana savā vārdā saimnieciskās darbības veicējam tālākpārdošanai, ražošanai vai savas darbības nodrošināšanai, turpretī par mazumtirdzniecību uzskatāma preču pārdošana gala patēriņam vai izmantošanai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas