E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16366
Lasīšanai: 6 minūtes
3
3

Kādos gadījumos policijai ir tiesības lietot roku dzelžus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2019
Selga

Labdien! Sakiet, lūdzu, vai policists var uzlikt roku dzelžus cilvēkam, kurš ir ārstējies vienreiz Daugavpils psihiatriskajā slimnīcā un kuram tagad slimība progresējusi? Izsaucot neatliekamo palīdzību, ieradās arī policists, kurš dzīvoklī uzlika roku dzelžus slimniekam un divu medicīnas darbinieku un šofera klātbūtnē nogādāja mašīnā.

A
atbild:
19. februārī, 2019
Linda Balode
LV portāls

Policijas darbinieka tiesības lietot speciālos līdzekļus noteiktas likuma “Par policiju” 13. pantā. Proti, policijas darbinieks, pildot dienesta pienākumus, drīkst lietot speciālos līdzekļus, lai:

  • atvairītu uzbrukumu personām, policijas darbiniekiem un personām, kas pilda dienesta pienākumus sabiedrības drošības garantēšanā un cīņā pret noziedzību;
  • atvairītu uzbrukumu ēkām, telpām, celtnēm un transportlīdzekļiem neatkarīgi no to piederības vai atbrīvotu apbruņotu personu ieņemtos objektus;
  • atbrīvotu ķīlniekus;
  • novērstu masu nekārtības un sabiedriskās kārtības grupveida pārkāpumus;
  • aizturētu un nogādātu policijas iestādē likumpārkāpējus, kā arī savaldītu aizturētās, arestētās, apcietinātās un notiesātās personas, ja tās nepakļaujas vai pretojas policijas darbiniekiem vai ja ir pamats uzskatīt, ka tās var bēgt vai nodarīt kaitējumu apkārtējiem cilvēkiem vai sev;
  • pārtrauktu ļaunprātīgu nepakļaušanos likumīgām prasībām, kuras izvirza policijas darbinieki vai citas personas, pildot dienesta pienākumus sabiedriskās kārtības garantēšanā vai cīņā pret noziedzību.

Tāpat minētajā pantā norādīts, ka speciālo līdzekļu izmantošanu nosaka konkrētās situācijas raksturs un personas individuālās iezīmes. Aizliegts lietot speciālos līdzekļus, izņemot roku dzelžus un sasiešanas līdzekļus, ir pret sievietēm, personām ar redzamām invaliditātes pazīmēm un mazgadīgām personām, izņemot masu nekārtību vai sabiedriskās kārtības grupveida pārkāpumu laikā, kā arī gadījumos, kad tiek apdraudēta citu personu dzīvība vai veselība vai kad tiek izrādīta bruņota pretošanās vai izdarīts bruņots uzbrukums.

Vienlaikus minētā likuma 11. pants paredz policijas darbiniekiem arī papildpienākumus. Policijas darbiniekam savas kompetences ietvaros viens no papildpienākumiem ir palīdzēt ārstniecības iestādēm, ārstniecības personām, Sabiedrības veselības dienesta epidemiologiem un valsts sanitārajiem inspektoriem – to personu piespiedu atvešanā apsekošanai vai ārstēšanai, kuras slimo ar alkohola, narkotisko, psihotropo vai toksisko vielu atkarību vai veneriskajām slimībām, ir sociāli bīstami psihiski slimas, kā arī to personu atvešanā un apsardzē ārstniecības iestādē, par kurām ir pietiekams pamats secināt, ka tās ir inficētas ar imūndeficīta vīrusu (HIV) vai infekcijas slimībām, kuru sarakstu apstiprina Ministru kabinets (MK), ja tās izvairās no ierašanās ārstniecības iestādē.

Tāpat arī šī likuma 12. panta 11. punktā noteikts, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības nogādāt ārstniecības iestādē personas, kurām ir nepārprotami psihiski traucējumi un kuras ar savām darbībām rada acīmredzamas briesmas sev vai apkārtējiem cilvēkiem.

Speciālo līdzekļu veidus un šo līdzekļu lietošanas kārtību nosaka MK noteikumi Nr. 55 Noteikumi par speciālo līdzekļu veidiem un to lietošanas kārtību.

Tie paredz, ka Valsts policijas darbiniekiem atļauts lietot sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus, roku un kāju dzelžus, stekus, elektrošoka ierīces, gāzes baloniņus, redzi ierobežojošus līdzekļus, kairinošu vai paralizējošu vielu izsmidzināšanas vai izšaušanas ierīces, personu kustību ierobežojošus līdzekļus, transportlīdzekļu piespiedu apstādināšanas līdzekļus, tādu elementu izšaušanas ierīces, kuri nav paredzēti letālu seku radīšanai (piemēram, gāzes, krāsas, gumijas izšaušanas ierīces), dūmu sveces, dūmu granātas, gāzes granātas, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lādiņu granātas, psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīces, telpu atvēršanas līdzekļus, šķēršļu sagraušanas līdzekļus, pārnēsājamās ūdens izsmidzināšanas ierīces, improvizētu sprāgstierīču neitralizēšanas līdzekļus, ūdens lielgabalus, ar ūdensmetējiem speciāli aprīkotus transportlīdzekļus.

Savukārt pašvaldības policijas darbiniekam saskaņā ar minētajiem MK noteikumiem atļauts lietot sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus, stekus, elektrošoka ierīces un gāzes baloniņus.

Noteikumi paredz, ka pirms speciālā līdzekļa lietošanas personu mutiski brīdina par to. Bez brīdinājuma speciālo līdzekli var lietot gadījumos, ja vilcināšanās to lietot rada tiešus draudus personas dzīvībai vai veselībai vai var izraisīt citas smagas sekas, vai ja šāds brīdinājums konkrētajā situācijā nav iespējams.

Vienlaikus minēto MK noteikumu 16. punktā noteikts, ka aizliegts personas rokas un kājas turēt sasietas vai saslēgtas roku dzelžos vai roku un kāju dzelžos ilgāk par divām stundām pēc kārtas. Turklāt, ja persona apsardzes uzraudzībā pārvietojas kājām un gaisa temperatūra ir zemāka par 0°C, sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku un kāju dzelžus atļauts lietot ne ilgāk kā:

  • vienu stundu, ja gaisa temperatūra nav zemāka par mīnus 10°C;
  • pusstundu, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 10°C.

Minētajos gadījumos sasiešanas līdzekļus, roku dzelžus vai roku un kāju dzelžus noņem uz laiku no 15 līdz 20 minūtēm.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas