E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16341
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Pašnodarbinātais sociālās iemaksas maksā no konkrētā mēneša ienākuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2019
Dmitrijs

Labdien! Vēlos reģistrēties kā individuālais komersants. Uzzināju par visu nodokļu apmaksas termiņiem, bet parādījās tāds jautājums: VSAOI nodokļi ir jāmaksā katru ceturksni, bet, ja es gribu atstāt daļu no peļņas uz nākamo periodu (uzņēmuma darbības nodrošināšanai, uzņēmuma vajadzībām, preču iegādei utt., kam nepiemēro IIN un VSAOI nodokli), kā ir jārīkojas? Paldies!

A
atbild:
25. februārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” individuālais komersants ir pašnodarbinātais.

Pašnodarbinātie obligāto iemaksu objekta noteikšanas vajadzībām ienākumu, no kura veicamas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, nosaka kā konkrētā mēneša saimnieciskās darbības ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Pašnodarbinātajam nav obligāti jāmaksā vispārējā apdrošināšanas likme (32,15%) no visa ienākuma mēnesī, bet tikai tad, ja ienākums sasniedz 430 eiro. Peļņai līdz 430 eiro mēnesī likme ir 5%, kas paredzēts pensiju apdrošināšanai. Un, ja ienākums ir virs 430 eiro mēnesī, arī tad var maksāt tikai 5% iemaksas – no starpības starp faktisko ienākumu un obligāto iemaksu objektu (430 eiro).

Ja vēlaties sākt savu biznesu, ieteicams iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā publicēto informāciju saimnieciskās darbības veicējiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas