E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16318
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Pašnodarbināta persona un bezdarbnieka pabalsts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2019
Sveta

Labdien! Interesē sekojošs jautājums. Pašlaik strādāju algotu darbu un esmu pašnodarbināta persona, bet ienākumus kā pašnodarbināta persona negūstu. Vēlos aiziet no algota darba un saglabāt pašnodarbinātā statusu nolūkā nākotnē strādāt ārzemēs, bet nodokļus maksāt Latvijā. Lai iegūtu tādu atļauju, ir nepieciešams A1 sertifikāts, ko izsniedz VSAA. Toties, lai varētu pretendēt uz šo sertifikātu, Latvijā ir jāveic darbība vismaz 2 mēnešus kā pašnodarbinātai personai. Jautājums ir sekojošs: vai, aizejot no algota darba, varēšu pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu? Vai pabalsts saglabāsies, ja es 2 mēnešus strādāšu kā pašnodarbināta persona un gūšu ienākumus līdz 200 eiro, lai varētu kārtot dokumentus A1 sertifikāta iegūšanai?

A
atbild:
18. februārī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

No jautājuma saprotams, ka vienlaikus esat darba ņēmēja un strādājat algotu darbu, kā arī esat reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicēja, bet pašlaik nekādu saimniecisko darbību neveicat, līdz ar to neveicat obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā.

Jānorāda, ka pašnodarbinātais nav pakļauts bezdarba apdrošināšanai.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu Jums būs, ja

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) piešķirs Jums bezdarbnieka statusu;
  • Jūsu kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • par Jums ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” 10. panta pirmās daļas 2. punkts nosaka, ka piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” uz laiku līdz diviem mēnešiem.

Par darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusa iegūšanu jāinformē NVA.

Attiecībā uz pašnodarbinātas personas tiesībām saņemt A1 sertifikātu sakarā ar došanos strādāt uz citu ES dalībvalsti (attiecas arī uz EEZ un Šveici) paskaidrojam sekojošo:

Saskaņā ar Regulas Nr.883/2004 12. panta 2. punktu persona, kas kādā dalībvalstī parasti veic darbību pašnodarbinātas personas statusā un dodas veikt līdzīgu darbību citā dalībvalstī, arī turpmāk ir pakļauta pirmās dalībvalsts tiesību aktiem, ja tādas darbības paredzamais ilgums nepārsniedz 24 mēnešus. Regulas Nr. 987/2009 14. panta 3. punkts nosaka, ka, piemērojot pamatregulas 12. panta 2. punktu, ar frāzi “parasti veic darbību pašnodarbinātas personas statusā” saprot personu, kura parasti veic būtiskas darbības tās dalībvalsts teritorijā, kurā tā veic uzņēmējdarbību. Jo īpaši minētajai personai jau ir jābūt veikušai šo darbību kādu laiku pirms dienas, kad tā vēlas izmantot šā panta noteikumus, un visā pagaidu darbības laikā citā dalībvalstī jāturpina uzturēt prasības savas darbības veikšanai, lai varētu to turpināt pēc atgriešanās dalībvalstī, kur persona veic uzņēmējdarbību.

Saskaņā ar Administratīvās komisijas lēmuma Nr. A2* 2. punktā norādīto noteikumu par darbības veikšanu pirms dienas, kad pašnodarbinātais vēlas izmantot Regulas Nr. 883/2004 12. panta 2. punkta priekšrocības, var uzskatīt par izpildītu, ja pašnodarbinātais pirms došanās veikt darbu uz citu dalībvalsti ir veicis saimniecisko darbību vismaz divus mēnešus.

Līdz ar to, lai pašnodarbinātai personai būtu tiesības uz A1 sertifikāta saņemšanu, viņai vismaz divus mēnešus pirms došanās strādāt uz citu ES dalībvalsti jābūt veikušai darbību un sociālās iemaksas Latvijā, kā arī pašnodarbinātai personai uz citu ES dalībvalsti jādodas veikt līdzīgu darbību, kādu persona veica Latvijā.

Informācija par darbības veikšanu citā ES dalībvalstī pieejama VSAA mājaslapā: https://www.vsaa.gov.lv/pakalpojumi/pakalpojumi-eiropas-savieniba/darbs-cita-es-valsti-a1-sertifikats/.

*  Administratīvās komisijas lēmums Nr. A2 (2009. gada 12. jūnija) par to, kā interpretēt Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (EK) Nr. 883/2004 12. pantu par tiesību aktiem, ko piemēro darbā ārpus kompetentās valsts uz laiku norīkotiem darba ņēmējiem un personām, kuras veic darbību pašnodarbinātas personas statusā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas