E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16294
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Naudas soda aizstāšana ar cietumsodu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. februārī, 2019
Eduards

Labdien! Man ir jautājums par KL 130. panta 2. daļu (Vieglu miesas bojājumu nodarīšana). 2018. gada decembrī tiku notiesāts par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu, kur es savu vainu tiesā atzinu pilnībā. Tiesa lēma sodīt ar naudas sodu 8 minimālo mēnešalgu apmērā jeb 3440 eiro + izmaksāt 690 eiro cietušajam kompensācijā, kā arī noteica liegumu izbraukt no Latvijas. Apmaksas termiņš – 30 dienas. Ņemot vērā, ka Latvijā neesmu nodarbināts, nav nekādu iekrājumu, es neizmaksāju minēto summu un nelūdzu tiesai sadalīt vairākos maksājumos, jo zinu, ka nespēšu, atrodoties Latvijā, tik ātri nomaksāt. 2019. gada februāra sākumā saņēmu e-pastā pavēsti, ka ir nozīmēta vēl viena tiesa 2019. gada martā, un komentārā minēts, ka tiks lemts jautājums par naudas soda aizstāšanu. Piezvanot uz tiesu, kancelejas darbiniece skaidri pateica, ka tiesnesis skatīs jautājumu par cietumsoda piemērošanu. Jautājums: vai tik tiešām likumdošanas sistēma ir tik nesakārtota un par mazāk smagu vai sevišķi smagu pantu liek cietumā? Vai nav iespējas saņemt piespiedu darbu un nostrādāt laiku sabiedrības labā? Paldies!

A
atbild:
22. martā, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Māris Intlers, zvērināts advokāts

Pirmā darbība ir doties uz tiesu un noskaidrot informāciju par gaidāmo tiesas sēdi un izskatāmo jautājumu. Izsmeļošu informāciju nav iespējams iegūt tikai ar telefona zvanu.

Balstoties uz izklāstīto informāciju, secinu, ka tiesas nolēmumā runa ir par sodu 8 minimālo darba algu apmērā. Tā kā, visdrīzāk, apmaksas termiņš ir notecējis un naudas sods nav nomaksāts, kā arī nav iesniegts lūgums par naudas soda nomaksas sadalīšanu vai atlikšanu, tiesa saskaņā ar Krimināllikuma 41. panta 6. daļu var lemt par naudas soda aizstāšanu ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vienu minimālo mēnešalgu rēķinot kā četras īslaicīgas brīvības atņemšanas dienas, taču ne vairāk par trim mēnešiem. Šajā gadījumā astoņas minimālās algas ir pielīdzināmas 32 īslaicīgas brīvības atņemšanas dienām. Jautājuma uzdevējam aktīvi jāiesaistās sev aktuālā jautājuma risināšanā, nevis jāpaļaujas, ka viss atrisināsies pats no sevis.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas