E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16218
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kreditoru prasījumi maksātnespējas procesā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. februārī, 2019
Valentina

Man no 2017. gada 22. marta ar tiesas lēmumu ir pasludināts maksātnespējas process, kurā ir pieteikušies mani kreditori, taču Līvānu pašvaldība, kur man ir parāds par zemes nodokli, nav pieteikusies, šogad, t.i., 2019. gadā (maksātnespējas process turpinās), man atsūtīja vēstuli, ka man ir nodokļa parāds! Lielākā daļa parāda summas ir par īpašumu, kas tika pārdots izsolē, kurš man no 2018. gada oktobra vairs nepieder, vai pašvaldība var no manis prasīt atmaksāt parādu šodien?

A
atbild:
07. martā, 2019

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 73. panta 1. daļu kreditoru prasījumi maksātnespējas administratoram ir piesakāmi mēneša laikā no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Minētā panta 2. daļa nosaka: “Ja kreditors nokavējis šā panta pirmajā daļā minēto prasījumu iesniegšanas termiņu, viņš savu prasījumu pret parādnieku var iesniegt termiņā, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu, bet ne vēlāk kā līdz dienai, kad šajā likumā noteiktajā kārtībā sastādīts kreditoru prasījumu apmierināšanas plāns. Pēc šā termiņa iestājas noilgums, līdz ar to kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku.”

Tādējādi pēc iepriekšminēto termiņu notecējuma saskaņā ar Maksātnespējas likuma 141. panta 1.1 daļu kreditors zaudē prasījuma tiesības. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas