E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16079
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Uzvārda maiņa pēc laulībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2019
Ilze

Sveicināti! Mans topošais vīrs (beļģis) pēc kāzām vēlētos pāriet manā uzvārdā. Ja reģistrējam laulību Latvijas dzimtsarakstu nodaļā, vai tas ir iespējams? Vai tādā gadījumā uzvārds tiks latviskots atbilstoši latviešu valodas gramatikas likumiem, t.i., ja es esmu Valdmane, vai vīrs būs Valdmanis? Paldies!

A
atbild:
31. janvārī, 2019
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departaments

Attiecībā uz laulātā uzvārda iegūšanu Civillikuma 86. pants noteic, ka laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu, tāpat katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam arī pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Tātad abi laulātie var izvēlēties sievas pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu.

Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumu Nr. 114 Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju (turpmāk – noteikumi Nr. 114) 8.1. apakšpunkts noteic, ka personvārda īpašnieka dzimumu gan latviskas cilmes, gan citvalodu cilmes personvārdos (izņemot nelokāmos personvārdus) norāda vīriešu dzimtes vai sieviešu dzimtes lokāmās galotnes. Papildus noteikumu Nr. 114 16. punkts paredz, ka personas uzvārda galotni latviešu valodā nosaka šīs personas dzimums.

Tādējādi, ja laulātās uzvārds ir Valdmane, laulātais var iegūt uzvārdu Valdmanis.

Papildus paskaidrojam, ka personvārda norādīšana ar personas dzimtei atbilstošu galotni nav “uzvārda latviskošana”. Atveide jeb latviskošana ir citvalodu cilmes personvārda izteikšana ar latviešu valodas skaņām un burtiem atbilstoši citvalodu īpašvārdu atveides noteikumiem. Konkrētajā gadījumā laulātās uzvārds ir ierakstīts latviešu valodā, tātad tas ir uzrakstītā oriģināls, tāpēc dokumentos ir rakstāma tikai viena – latviešu valodā rakstīta – uzvārda forma ar atbilstošu vīriešu vai sieviešu dzimtes galotni.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas