E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15940
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Pieļaujamā trokšņu līmeņa neievērošana

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2018
Laura

Jau pusotru gadu kaimiņi aiz sienas skaļi liek televizoru. Tas notiek gan pa dienu, gan naktīs, vakaros un rītos. Ir naktis, kad tajā dzīvoklī auro un skaļi runā vīrietis. Vairākas reizes saukta pašvaldības policija. Dažas dienas TV skaņas tiek pieklusinātas, skan fonā, tad atkal viss sākas no jauna. Ir uzrakstīts (š. g. novembra sākumā) iesniegums pašvaldības policijai un klāt pievienoti diktofona ieraksti (ap 80 vienumu). Aptuveni nedēļu TV skanēja tikai fonā (skaņa, kas netraucē), bet tad atkal pēc un pirms plkst. 23.00 skaņas ir manā privātajā telpā pārāk skaļi dzirdamas, gulēt pie tādām nevar, arī pa dienu tās ir traucējošas. Kādas ir manas tiesības uz mieru manā privātajā telpā? Vai ir pieļaujami, ka kaimiņi savas trokšņa tiesības realizē uz mana naktsmiera rēķina? Pa 3–5 stundām naktī nav iespējams izgulēties, esmu miega badā. Pēdējo nakti, kad skaļi skanēja (pirms un pēc plkst. 23.00) TV un skaļi runāja (ap 4.00 rītā, un tas gāja pāris stundas, ar dažiem pārtraukumiem) vīrietis aiz sienas, plkst. 23.30 zvanīju pašvaldības policijai, zvans tika pāradresēts, bet tas numurs bija aizņemts. Un tā viss palika, kā ir. Skaņas turpinu fiksēt diktofonā. Ļoti gribētos kādu atrisinājumu, jo viss ir pārāk ieildzis. Neredzu, ka situācija varētu mainīsies. Vai tā tam jābūt? Kur man griezties, lai rastu risinājumu, un kā rīkoties? Iepriekš ar kaimiņiem vairākas reizes runāju, bet viņus tas neinteresē.

A
atbild:
03. janvārī, 2019

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.1 pantu par pieļaujamā trokšņu līmeņa pārsniegšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no trīsdesmit līdz trīssimt piecdesmit eiro, bet par tādu pašu pārkāpumu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro.

Ņemot vērā Jūsu aprakstīto situāciju, iesakām iepazīties ar attiecīgās pašvaldības, kurā Jūs dzīvojat, saistošajiem noteikumiem attiecībā uz pieļaujamo trokšņu līmeni dienā un nakts laikā. Ievācot pierādījumus, Jums nepieciešams nodrošināt audioierakstu ar trokšņu līmeņa fiksāciju (db), lai spētu pierādīt, ka Jūsu mājoklī kaimiņu rīcības rezultātā trokšņu līmenis pārsniedz pieļaujamo.

Bez šaubām, par katru šādu gadījumu Jums ir jāziņo attiecīgās pašvaldības policijai, kurai ir pienākums ierasties uz notikuma vietu un fiksēt Jūsu tiesību pārkāpumu. Bez minētā Jums ir jāvēršas ar rakstisku iesniegumu Jūsu pašvaldības policijā, pievienojot Jūsu iegūtos faktu pierādījumus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas