E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15880
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai virsprokurora lēmums atbilst normatīvo aktu prasībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2018
Juris

Labdien! 2018. gada 12.03. Latgales tiesas apgabala prokurors, izskatot krimināllietas materiālus, pieņēma lēmumu par lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu daļā atcelšanu. Ar minēto lēmumu es tiku iepazīstināts 2018. gada 14. martā. Nepiekrītot minētajam lēmumam, es iesniedzu sūdzību Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroram. Sūdzība Latgales tiesas apgabala prokuratūrā tika iesniegta 2018. gada 26. martā. 2018. gada 29. martā pirmstiesas process kriminālprocesā tika pabeigts, un krimināllieta tika nosūtīta izskatīšanai tiesā. Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors manu sūdzību atstāja bez izskatīšanas, jo saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 339. panta pirmo daļu sūdzības par amatpersonas rīcību un lēmumiem pirmstiesas procesā var iesniegt visā pirmstiesas procesa laikā. Par Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora lēmumu tika iesniegta sūdzība Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokuroram, kurš konstatēja, ka nav likumīga pamata atzīt Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora rīcību (manas sūdzības atstāšanu bez izskatīšanas) par nelikumīgu, jo pirmstiesas kriminālprocess tika pabeigts un nodots tiesai. Sūdzība par prokurora rīcību tika iesniegta pirmstiesas procesa laikā, t.i., 26.03.2018., kriminālprocess izskatīšanai tiesā nosūtīts 29.03.2018., t.i., pēc sūdzības iesniegšanas. Kriminālprocesa likumā nav tāda termina “sūdzības atstāšana bez izskatīšanas”, bet saskaņā ar 344. panta pirmo daļu ir tikai divas iespējas – sūdzību var apmierināt vai noraidīt. Kāds normatīvais akts nosaka, ka pirmstiesas procesa laikā iesniegta sūdzība pēc krimināllietas nosūtīšanas tiesā tiek atstāta bez izskatīšanas, un vai, jūsuprāt, Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurora lēmums pirmstiesas procesa laikā iesniegto sūdzību atstāt bez izskatīšanas atbilst normatīvo aktu prasībām?

A
atbild:
31. janvārī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Lai noskaidrotu atbildi uz Jūsu uzdoto jautājumu, esam vērsušies gan Latvijas Republikas Prokuratūrā, gan pie zvērināta advokāta pēc konsultācijas.

Kā norāda zvērināta advokāta palīgs Armands Smans, atbilstošākais risinājums šajā situācijā būtu vērsties personīgi pie zvērināta advokāta, lai rastu risinājumu šai situācijai vai konstatētu iespējamos rīcības variantus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas