E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5201
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturēšanās atļaujas izsniedz saskaņā ar likuma normām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2014
Inga

Labdien! Sakiet, lūdzu, kādos gadījumos Latvijā tiek izsniegtas uzturēšanās atļaujas 3.valstu pilsoņiem, kuru termiņš ir mazāks par 1 gadu? Ja persona ir 3.valsts pilsonis, tad kāds dokuments apliecina, ka personai ir tiesības uzturēties Latvijā uz attiecīgo laika periodu? Vai varētu rasties tāda situācija, ka 3.valsts pilsonim Latvijā izsniegtas uzturēšanās atļaujas plastika ir izsniegta uz mazāku termiņu nekā ir piešķirtas uzturēšanās tiesības Latvijā? Un kāds dokuments to apliecina? Paldies!

A
atbild:
08. oktobrī, 2014
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Undīne Priekule, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ārzemnieks ir tiesīgs pieprasīt uzturēšanās atļauju (termiņuzturēšanās atļauju vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju) saskaņā ar Imigrācijas likuma tiesību normām.

Piemēram, Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 6.punkts nosaka, ka termiņuzturēšanās atļauju šajā likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt uz nodarbināšanas laiku, bet ne ilgāk kā uz pieciem gadiem.

Bet ir situācijas, kad uzaicinātājs – darba devējs – noformē izsaukumu ārzemniekam uzturēšanās atļaujas saņemšanai uz mazāku termiņu, piemēram, vienu gadu.

Saskaņā ar Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 10.punktu termiņuzturēšanās atļauju šajā likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt uz Latvijas Republikā akreditētas izglītības iestādes audzēkņa vai pilna laika studenta mācību laiku.

LR akreditētā izglītības iestāde noformē izsaukumu ārzemniekam uz mazāku laiku, nekā tas ir paredzēts studiju līgumā.

Saskaņā ar Imigrācijas likuma 23.panta pirmās daļas 1.punktu termiņuzturēšanās atļauju šajā likumā noteiktajā kārtībā ārzemniekam ir tiesības pieprasīt reizi kalendāra gadā uz laiku, kas nepārsniedz sešus mēnešus, ja viņš ir Latvijas pilsoņa vai Latvijas nepilsoņa, vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju saņēmuša ārzemnieka radinieks līdz trešajai pakāpei taisnā līnijā vai līdz trešajai pakāpei sānu līnijā vai arī svainis līdz trešajai pakāpei.

Šī likuma norma nosaka, ka ārzemniekam ir tiesības pieprasīt uzturēšanās atļauju tikai uz 6 mēnešiem reizi kalendārā gada laikā.

Imigrācijas likuma 22.panta otrajā daļā noteikts, ka termiņuzturēšanās atļauju, kuras derīguma termiņš ir ilgāks par vienu gadu, reģistrē katru gadu. Termiņuzturēšanās atļaujai, kura izsniegta saskaņā ar šā likuma 23.panta pirmās daļas 31.punktu, nenosaka reģistrācijas termiņu. Pastāvīgās uzturēšanās atļauju reģistrē reizi piecos gados.

PMLP pieņem lēmumu par uzturēšanās tiesību piešķiršanu uz laiku atbilstoši Imigrācijas likuma tiesību normām, savukārt uzturēšanās atļauju (ID karti) izsniedz līdz termiņuzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas reģistrēšanas termiņam (attiecīgi uz 1 vai 5 gadiem), pamatojoties uz Imigrācijas likuma 22.panta otro daļu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas