E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15787
Lasīšanai: 4 minūtes

Sociālajā dienestā jānoskaidro pamatojums maksājumam par vecvecāku

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2018
Viktorija

Labdien! Gribēju precizēt, ja mazdēls ievietojis vecmammu sociālās aprūpes centrā (vecmamma pati vēlējās, jo nevar par sevi parūpēties un mazdēlam ir darbs, arī nevar atrasties vecmammai blakus visu laiku, vecmammai bērnu nav, vienīgais dēls miris), vai var lūgt palīdzību no sociālā dienesta, lai pašvaldība segtu iztrūkstošo summu, kas jāpiemaksā par sociālās aprūpes centru? Vai mazdēlam ir jāpierāda, ka viņš ir maznodrošināts? Ja nav maznodrošināts, bet ir viens pelnītājs ģimenē, tas kaut ko ietekmē? Līgums ir noslēgts ar mazdēlu. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
07. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 8. panta pirmā daļa noteic, ka klienta vai viņa apgādnieka pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem, ja šajā likumā nav noteikts citādi.

Lai gan Civillikuma 188. panta pirmā daļa nosaka, ka pienākums uzturēt vecākus un vajadzības gadījumā arī vecvecākus gulstas uz visiem bērniem samērā ar viņu spējām uzturēt vecākus un vecvecākus un mantas stāvokli, kopš 2017. gada 9. februāra Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 1. panta 37. punktā ir precizēts, kas ir apgādnieks konkrēti šī likuma izpratnē – tā ir persona, kurai saskaņā ar likumu vai tiesas nolēmumu ir pienākums rūpēties par savu laulāto, bērniem vai vecākiem.

Tātad, ja ir runa par sociālo pakalpojumu samaksu, tiek piemērota minētā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma norma, saskaņā ar kuru mazbērniem nav pienākuma maksāt par vecvecākiem nodrošināto sociālo pakalpojumu. Tas ir pie nosacījuma, ka pakalpojums ir piešķirts likumā noteiktā kārtībā – persona ir vērsusies pašvaldības sociālajā dienestā, sociālā darba speciālists veicis personas individuālo vajadzību un resursu novērtējumu, sociālais dienests ir pieņēmis lēmumu par sociālā pakalpojuma piešķiršanu.

Savukārt, ja persona ir noslēgusi uzturlīgumu, personas pamatvajadzības ir jānodrošina uztura devējam.

Saskaņā ar likuma 9. pantu pienākums nodrošināt personai iespēju saņemt tās vajadzībām atbilstošus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību ir pašvaldībai, kuras teritorijā ir deklarēta personas dzīvesvieta. Un katra pašvaldība kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka saistošajos noteikumos.

Sociālā dienesta pienākums ir rakstiski informēt personu par pieņemto lēmumu, pamatojumu un lēmuma pārsūdzības kārtību.

Ja klientu vai viņa apgādnieku neapmierina sociālā dienesta pieņemtais lēmums, viņam  ir tiesības to apstrīdēt pašvaldības domē viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, bet pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Jums ir tiesības sociālajā dienestā uzzināt, saskaņā ar kādiem dokumentiem, individuālās situācijas vērtējumu Jums ir noteikts pienākums apmaksāt konkrēto sociālo pakalpojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas