E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30362
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
3
1
3

Radniecības pakāpes Civillikuma izpratnē

J
jautā:
05. septembrī, 2023
Zane

Kuras pakāpes radinieks un kas tieši man ir manas vecāsmammas brāļa mazdēls?

A
atbild:
13. septembrī, 2023

Civillikuma 206., 207., 208., 210. pantā ir noteikts radniecības noteikšanas mehānisms: “Radniecības tuvumu noteic pēc līnijām un pakāpēm. Vienas personas izcelšanās no otras tieši ar dzimšanu rada pakāpi. Ar katru jaunu dzimšanu rodas jauna pakāpe. Vairāku nepārtraukti turpinošos pakāpju sakaru sauc par līniju. Līnijas ir taisnas un sāņu.

Radinieki taisnā līnijā ir tie, kuri cēlušies viens no otra ar dzimšanu un kurus sauc vai nu par augšupējiem, vai lejupējiem radiniekiem, raugoties pēc tā, vai skaita no bērniem uz vecākiem, vai otrādi. Saskaņā ar to arī pašu līniju sadala augšupējā un lejupējā. Pie pirmās pieder tēvs, māte, vectēvs, vecmāmuļa, vectēva un vecmāmuļas vecāki utt., bet pie otrās – dēli, meitas, bērnu bērni, šo pēdējo bērni utt. Radinieki sāņu līnijā ir tie, kas cēlušies no vienas kopējas trešās personas – ciltstēva vai ciltsmātes. Tādi radinieki ir brāļi un māsas, viņu bērni, tēva un mātes brāļi un māsas ar viņu lejupējiem, vectēva un vecmāmuļas brāļi un māsas ar lejupējiem.”

Atbilstoši Civillikuma 211. pantā noteiktajam “radniecības tuvuma noteikšanai sāņu līnijā starp divām personām ievēro tikai pakāpju jeb dzimšanu skaitu, un no vienas no šīm personām, neieskaitot viņu pašu, skaita augšup taisnā līnijā uz viņu kopējo trešo personu un no šīs pēdējās lejup uz otru no šīm personām. Īsti brāļi un māsas atrodas otrajā radniecības pakāpē, tēva vai mātes brālis ar brāļa vai māsas meitu un tēva vai mātes māsa ar brāļa vai māsas dēlu – trešajā, brālēni un māsīcas – ceturtajā radniecības pakāpē utt.”.

Saprast radniecības pakāpes noteikšanu ir iespējams, zīmējot savu ciltskoku. Jo attālāk no jums sāņu līnijā atrodas radinieks, jo attālāka radniecības pakāpe tam būs attiecībā pret jums.

Jūsu jautājumā iztrūkst vēl vienas radniecības līnijas, proti, vecāsmātes brāļa mazdēlam ir vecāki, kas arī veido radniecības pakāpi sāņu līnijā uz leju. Tātad jūsu mātes–mātes–brāļa mazdēls ir jūsu piektās pakāpes radinieks.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas