E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15657
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Uzņēmuma līgums un nodokļu maksātājs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2018
Katrīna

Sveicināti! Vai kā vienkārša fiziska persona varu sniegt tulkotāja un radošos pakalpojumus, noslēdzot uzņēmuma līgumu ar pasūtītāju? Vai šādā gadījumā man ir jābūt reģistrētai kā pašnodarbinātajai? Vai ir jābūt darba grāmatiņai?

A
atbild:
14. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskā persona uzņēmuma līgumu var noslēgt kā patstāvīga reģistrēta nodokļa maksātāja (saimnieciskās darbības veicēja) vai, līdzīgi kā jebkurš darba ņēmējs, – tikai ar uzņēmuma līguma nosacījumiem.

Pirmajā gadījumā pats cilvēks atbild par nodokļu nomaksu (maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā pašnodarbinātais maksā arī  valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas). Otrajā gadījumā – iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā no algota darba ienākuma maksā pasūtītājs, ar kuru noslēgts uzņēmuma līgums.

Izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), nodokļa maksātājs apstiprina konkrēto darba devēju vai citu institūciju (iesniedz algas nodokļa grāmatiņu), kuru pats uzskata par galveno ienākuma gūšanas vietu, kā arī apstiprina grāmatiņā iekļauto informāciju (atvieglojumi par apgādājamiem).

Pašnodarbinātā persona savā algas nodokļa grāmatiņā kā galveno ienākuma gūšanas vietu var norādīt sevi, kā arī iesniegt paziņojumu par apgādībā esošām personām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas