E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15617
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Autoratlīdzības saņēmēja atbildība par savu sociālo apdrošināšanu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2018
Dace

Labdien! No 01.11.2018. man mainījās darba līgums, tagad tas ir autoratlīdzības līgums. Kā saprotu, par mani tiks maksāti arī kaut kādi nodokļi, bet tāpat man paskaidroja, ka slimības lapa man nepienākas.

Kā man jārīkojas, ja es gribu, lai man būtu arī slimības lapa (ja tāda kādreiz būs nepieciešama) un maternitātes pabalsts (ja nu gadījumā arī tāds būs nepieciešams)? Vai es pati varu maksāt kādus nodokļus? Un ko tad darba devējs tur maksā – kādi ir tie nodokļi, ko viņš maksā? Un, ja man tomēr ir pieejama slimības lapa, tad kas jāsaka ģimenes ārstam, kad jautā darba devēja nosaukumu?

A
atbild:
13. novembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba devēja un darbinieka savstarpējās tiesiskās attiecības dibinātas uz darba līguma pamata, tad saistošs ir Darba likums.

Ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs – maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

Darba samaksa un ar to saistītās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir pirmās kārtas maksājumi, ko veic darba devējs.

Darba likuma 71. pants nosaka: izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts, to nosaka likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Autoratlīdzība ir ienākumi, kas tiek izmaksāti, noslēdzot autoratlīdzības līgumu, un kuriem ir noteikta īpaša valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas kārtība.

Tām fiziskajām personām, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz 430 eiro un kuras vienlaikus nav darba attiecībās nedz ar autoratlīdzības izmaksātāju, nedz ar kādu citu darba devēju, vai atlīdzības apmērs pie darba devēja ir mazāks par minimālās algas apmēru (430 eiro), ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 32,15% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no 430 eiro.

Autoratlīdzības saņēmējs reģistrējas pašnodarbinātās personas statusā līdz nākamā mēneša 10. datumam, kad ienākums no autoratlīdzības ir vismaz 430 eiro.

Par savu sociālo apdrošināšanu autoratlīdzības saņēmējs ir pats atbildīgs (reģistrējoties kā pašnodarbinātais), bet darba devēja viņam nav, jo autoratlīdzības ienākuma izmaksātājs no saviem līdzekļiem veic obligātās iemaksas tikai autoratlīdzības ienākuma saņēmēja pensijas apdrošināšanai 5% apmērā no autoratlīdzības apmēra. Tas nozīmē, ja autoratlīdzības saņēmējs nereģistrējas pašnodarbinātā statusā, neveic iemaksas vismaz no 430 eiro mēnesī, viņam nav tiesību uz īstermiņa pabalstiem (tajā skaitā slimības un maternitātes pabalstu).

Komersanti, iestādes, organizācijas, citi autoratlīdzības izmaksātāji izmaksas brīdī ietur iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas