E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15566
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Dažus kapitāla daļu turētāja lēmumus pieņem pašvaldības domes priekšsēdētājs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2018
indra

Labdien! Lūdzu jūsu skaidrojumu spēkā esošo Liepājas pilsētas domes 2017. gada 17. augusta saistošo noteikumu Nr. 14 “Liepājas pilsētas pašvaldības nolikums” 29.1. apakšpunktam, kas noteic, ka “pašvaldības izpilddirektors ir atbildīgs par pašvaldības iestāžu, aģentūru un pašvaldības kapitālsabiedrību darbu”, ko savukārt nosaka likuma “Par pašvaldībām” 68. panta pirmā daļa, ka “pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā…”, kā jāsaprot “atbildīgs”? Vai pašvaldības kapitālsabiedrību darba kultūra ir pašvaldības izpilddirektora atbildība? Kā var un vajag izpaust ar šo nolikumu noteikto atbildību? Vai tiešām no tā “neizriet, ka pašvaldības izpilddirektoram vai izpilddirektora vietniekam būtu tiesības dot tiešus norādījumus pašvaldību kapitālsabiedrību valžu locekļiem”? Paldies!

A
atbild:
04. decembrī, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Anda Zaļepska, Sabiedrisko attiecību speciāliste

Saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 21. panta ceturto daļu pašvaldības kapitālsabiedrības izveidošanu, pārvaldi, reorganizāciju un likvidāciju regulē Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likums un Komerclikums. Līdz ar to likuma “Par pašvaldībām” normas attiecībā pret Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu ir vispārējas un piemērojamas tiktāl, ciktāl to neierobežo šī speciālā tiesību norma.

Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 14. panta pirmajai daļai, ja pašvaldības kapitāla daļu turētājs ir pašvaldība, minētajā likumā paredzētos kapitāla daļu turētāja lēmumus pieņem pašvaldības domes priekšsēdētājs. Pamatojoties uz Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 14. panta otro daļu, pašvaldības dome var nodot pašvaldības kapitāla daļu turētāja lēmumu pieņemšanas tiesības pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniekam, pašvaldības izpilddirektoram vai tās pilsētas (novada) pašvaldības struktūrvienības vadītājam, kurai ir uzticēta attiecīgu pašvaldības kapitāla daļu pārvaldīšana.

Pašvaldības izpilddirektors var realizēt pašvaldības kapitāla daļu turētāja lēmumu pieņemšanas tiesības, ja viņu ir pilnvarojusi pašvaldības dome. Kapitāldaļu turētāja pārstāvis ievēro Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā un Komerclikumā noteiktās kapitāldaļu turētāja pārstāvja tiesības, pienākumus un pārvaldības apjomu.

Vienlaikus saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 271 Ekonomikas ministrijas nolikums 1. punktu Ekonomikas ministrija ir vadošā valsts pārvaldes iestāde ekonomiskās politikas jomā, tā izstrādā un īsteno komercdarbības attīstības politiku. Ņemot vērā minēto, lai saņemtu detalizētu informāciju par Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma un Komerclikuma normām saistībā ar kapitālsabiedrību pārvaldību, lūdzam vērsties Ekonomikas ministrijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas