E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15529
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pašvaldības dzīvokļu pārvaldnieka tiesības iekasēt nodokli no īrniekiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2018
ĀRIJA

Labdien! Īrēju dzīvokli no Līvānu novada pašvaldības, īres līgums ir noslēgts ar pašvaldības kapitālsabiedrību SIA “Līvānu DZKS”. Manai ģimenei ir piešķirts maznodrošinātās ģimenes statuss. Katru gadu, vienu reizi mēnesī, rēķinā izīrētājs iekļauj nekustamā īpašuma nodokli. Saskaņā ar “Likuma par nekustamā īpašuma nodokli” 5. pantu pašvaldības dzīvokļu īpašnieki saņem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu atvieglojumus. Vai tādi paši atvieglojumi pienākas dzīvokļu īrniekiem, kas atbilst likumā noteiktām kategorijām? Pašvaldībai nav saistošo noteikumu par šo jautājumu.

A
atbild:
19. oktobrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašvaldības dzīvokļu īpašniece ir pašvaldība, kas nodod tos pārvaldīšanai, apsaimniekošanai uzņēmumam.  Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” pamatprincips ir – šo nodokli maksā īpašnieki. Līdz ar to arī atvieglojumi, kas noteikti šajā likumā, attiecas uz īpašniekiem. Nodokli par pašvaldības īpašumā esošo zemi, ēkām un inženierbūvēm maksā to lietotājs, bet, ja tāda nav, – nomnieks.

Jūsu situācijā lietotājs ir namu apsaimniekotājs, kurš tad attiecīgi nodokļa maksājumu pieprasa no īrniekiem, jo saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” īrniekam papildus īres maksai jāmaksā arī nekustamā īpašuma nodoklis.

Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nosaka: pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām. Var paredzēt arī labvēlīgākas normas nekā likumā, tās ir tiesības, bet ne pienākums. Jebkuras atlaides ir konkrētās pašvaldības saistošo noteikumu jautājums. Un tas nav atkarīgs tikai no pašvaldības vēlmes piešķirt vai nepiešķirt atlaidi. Ir jāņem vērā, piemēram, arī tas, vai pašvaldības budžets to var atļauties. Turklāt pašvaldībai ir tiesības vērtēt, kādā veidā vislabāk var sasniegt to mērķi, kas ir izvirzīts atsevišķu iedzīvotāju grupu, tajā skaitā trūcīgo un maznodrošināto, atbalstam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas