E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15499
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atbrīvojums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2018
Maksims

Labdien! Jautājums par auto ekspluatācijas nodokli. Situācija ir tāda: 2009. gadā tēvs iekļuva ceļu satiksmes negadījumā (CSNg) ar motociklu. Bija uzsākta tiesu lieta. Attiecīgi ar motociklu nedrīkstēja neko darīt, kamēr tā netiks slēgta. Pēc CSNg mēģinājām noņemt motociklu no uzskaites, lai nemaksātu ekspluatācijas nodokli. Tā kā motocikls tika iegādāts līzingā un par īpašnieku tika uzskatīts “Hansa līzings”, tika saņemts atteikums ar piezīmi – kamēr nav izmaksāts līzings, transportlīdzekli noņemt no uzskaites nedrīkst.

Kamēr tiesa meklēja vainīgos, pagāja 7 gadi, tiesa uzskatīja, ka vainīgo nav (stulbums, bet ne par to ir stāsts), līzinga maksājumi jau tika beigti. Tātad motocikls joprojām atrodas garāžā tādā pat stāvoklī, kā bija pēc negadījuma, attiecīgi braukt nevarēja. Tehniskā pase arī netika mainīta, joprojām uz rokas ir vecā, kur “Hansa līzings” ir īpašnieks. Uz rokas ir visa tiesu lieta ar ekspertu slēdzieniem, eksperimentu rezultātiem utt., bet pašlaik, lai to vienkārši norakstītu, no mums prasa izmaksāt auto ekspluatācijas nodokļi par tiem 9 gadiem. Vai pastāv kāda iespēja pierādīt, ka transportlīdzeklis fiziski nevarēja pārvietoties pa ceļiem, un nemaksāt nodokli par tiem 9 gadiem? Citādi ir tā, ka tas ir nodoklis par to, ka sists motocikls stāvēja garāžā.

Iepriekš paldies!

A
atbild:
05. novembrī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kaspars Novicāns, zvērināts advokāts

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums regulē transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtību. Minētā likuma 6. pants nosaka atbrīvojumus no ekspluatācijas nodokļa maksājumiem.

Minētā panta pirmās daļas 4. punkts paredz, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par transportlīdzekli, kuru noraksta vai arī noraksta vienlaikus ar citu reģistrācijas darbību, proti, tiek piešķirts atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas, ja transportlīdzeklis tiek norakstīts.

Atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 1080 “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” 69. punktam attiecībā uz motocikla norakstīšanu nav nepieciešams likvidācijas sertifikāts, bet vienkārši jānoformē norakstīšana CSDD e-portālā vai klātienē CSDD nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas