E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15121
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Sievas uzvārds pēc laulībām

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. augustā, 2018
Eva

Sveicināti! Plānojam precēties, bet es vēlos atstāt savu uzvārdu. Vīra uzvārds sastāv no divām daļām, caur svītriņu. Kas būtiski – tas nav dubultuzvārds (mātes plus tēva), bet oriģināls uzvārds, kas sastāv no diviem vārdiem. Vai es varu atstāt savu un klāt pielikt viņa? Piemērs (vārdi mainīti): Elīna Migla-Liepa-Liepiņa.

A
atbild:
30. augustā, 2018

Civillikuma 86. pants noteic, ka laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu, vai arī katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Tāpat, noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.

Ministru kabineta 2004. gada 2. marta noteikumu Nr. 114 "Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju" (turpmāk – noteikumi) 1.1 4. apakšpunkts paskaidro, ka dubultuzvārds ir uzvārds, ko veido divas sastāvdaļas (Civillikuma izpratnē – “dubults uzvārds”).

Ņemot vērā normatīvo regulējumu, lasītājas norādītais uzvārda piemērs Liepa-Liepiņa (vīrietim Liepa-Liepiņš) ir uzskatāms par dubultuzvārdu neatkarīgi no uzvārda izcelsmes. Tādējādi to nevar pievienot savam uzvārdam, noslēdzot laulību. Konkrētajā piemērā persona, noslēdzot laulību, var saglabāt savu uzvārdu Migla vai iegūt laulātā uzvārdu Liepa-Liepiņa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas