E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15025
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis, ja funkcionāli līdzīgā īpašumā iegulda daļu ienākuma

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2018
Liena

Šogad iegādājos dzīvokli, kas zemesgrāmatā ir ierakstīts uz mana vārda, bet man kopā ar vīru ir kopējas saistības pret banku attiecībā uz minēto dzīvokli. Esmu deklarēta tajā dzīvoklī kopā ar vīru. Ja dzīvoklis neapmierina un ir domas tagad to pārdot, lai iegādātos tā vietā citu dzīvokli, vai šajā gadījumā ir jāmaksā IIN? Ja, pārdodot dzīvokli, tā vietā iegādāšos dzīvokli par mazāku cenu, vai būs jāmaksā IIN? Paldies!

A
atbild:
10. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti daži gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā, ja pārdod nekustamo īpašumu, kas:

  • īpašumā ir vairāk nekā 60 mēnešus un vismaz 12 mēnešus šajā periodā līdz pārdošanas dienai ir deklarētā dzīvesvieta;
  • īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir vienīgais īpašums;
  • ir vienīgais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Ja tas ir Jūsu vienīgais nekustamais īpašums un, to pārdodot, ienākums pilnā apmērā netiks ieguldīts jaunā nekustamā īpašuma pirkumā, tad neieguldītā ienākuma daļa veidos ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamu ienākumu kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodoklis ir 20%.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas