E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14973
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
13
13

Ja par darbinieku nodokļus nemaksā, jāinformē VID

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2018
natalja

Ko darīt, ja darba devējs jau 9 mēnešus nemaksā nekādus nodokļus no manas algas (bet attiecīgo daļu no manas algas neaizmirst ieturēt)?

A
atbild:
07. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā darba devējam ir noteikts pienākums, izmaksājot darba algu, darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šo pienākumu paredz  71. pants „Darba samaksas aprēķins”: “Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.”

Darbinieks elektroniskajos reģistros var pārliecināties par to, ka nodokļi par viņu tiek maksāti (vai arī – nav maksāti), izmantojot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) piedāvātos elektroniskos pakalpojumus. Lai iegūtu informāciju par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, apdrošināšanas periodiem un iemaksu veicējiem, portālā www.latvija.lv izvēlieties e-pakalpojumu “Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem”. Šajā pakalpojumā būs pieejami dati, sākot ar 1996. gadu.

Par nodokļu nomaksu varat uzzināt arī Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskajā sistēmā (EDS). Piekļūt saviem datiem var, izmantojot internetbanku. Kad būsit autentificējusies EDS, kreisajā pusē izvēlieties norādi “Pārskati” un tajā sadaļu “Par nodokļu maksātāju iesniegtās ziņas”, kur atradīsiet informāciju arī par darba devēja:

  • aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI);
  • ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Jums kā darba ņēmējam vislielākais apdraudējums ir saistībā ar pensijas stāžu un uzkrājumu, jo pensijas tiek aprēķinātas, ņemot vērā faktiski veiktās VSAOI pensiju apdrošināšanai. Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. pantu  persona ir sociāli apdrošināta pensiju apdrošināšanai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas, tātad tikai tādā gadījumā, ja darba devējs aprēķinātās sociālās iemaksas reāli iemaksājis budžetā.

Ja darba devējs nodokļus ietur, bet tos budžetā nav pārskaitījis, jāinformē Valsts ieņēmumu dienests. Kontaktinformācijas iespējas norādītas VID mājaslapā.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas