E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14946
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā sakārtot nekustamā īpašuma piederību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2018
Sarma

Vēlos jautāt kā rīkoties šādā situācijā: Latvijā ir nekustamais īpašums (mežs), kurš kopīpašumā pieder Austrālijā (¼ daļa pieder personai A, ¼ pieder personai B) un ASV (1/2 personai C) dzīvojošām personām. Persona C nomira, neatstājot mantiniekus vai arī mantinieki nav zināmi. Personas A un B vēlas dāvināt īpašumu Latvijā dzīvojošai personai, kas faktiski īpašumu apsaimnieko. Kāda būtu pareizākā rīcība (kāds līgums jāslēdz), lai īpašumu nodotu? Kas notiek ar ½ kopīpašuma, kas piederēja personai C, kura nomira ASV? Kā dokumentus nokārtot tā, lai personām no Austrālijas nav jālido uz Latviju, t.i., vai ir iespējams dokumentus sagatavot un apliecināt Austrālijā un tad sūtīt uz Latviju, lai Latvijā dzīvojošā persona, kam nodos īpašumu, tos parakstītu no savas puses? Paldies!

A
atbild:
30. jūlijā, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Civillikums nosaka, ka visi līgumi, kuru priekšmets ir nekustamais īpašums un kuri ierakstāmi zemesgrāmatā, ir noslēdzami rakstiskā formā. Dāvinājuma līgumu var sastādīt gan privāti, gan pie notāra (kā privātu līgumu, uz kura zvērināts notārs apliecinājis līdzēju parakstu īstumu; kā notariālo aktu).

Ja persona A un B vēlas nekustamo īpašumu dāvināt, tad attiecīgi arī ir slēdzams dāvinājuma līgums. Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību (šajā gadījumā nekustamo īpašumu – mežu).

Nekustamā īpašuma atsevišķa nodošana jaunajam ieguvējam nav nepieciešama, jo īpašuma tiesības nekustamā īpašuma ieguvējam rodas uz iegūšanas tiesiskā pamata un par to izgatavotā akta ierakstīšanu zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Civillikuma 930. pantu nekustamas bezīpašnieka lietas piekrīt valstij. Tas nozīmē, ja uz mirušās personas C mantojamo daļu nepieteiksies un netiks apstiprināti mantinieki, šī nekustamā īpašuma daļa pāries valsts īpašumā.

Darījuma – dāvinājuma – nokārtošanai, lai Austrālijā dzīvojošām personām nebūtu personīgi jāierodas Latvijā, ir iespējams, ka šīs personas darījuma kārtošanai izsniedz notariāli apliecinātu pilnvaru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 63 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas