E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14882
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par nekustamā īpašuma nodokļa iekļaušanu ar PVN apliekamajā ienākumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2018
Valentīna

Izīrētājs izraksta apmaksai rēķinus īrniekam par nekustamā īpašuma nodokli un apliek nodokļa summu ar PVN. Vai īrniekam ir pienākums apmaksāt pievienotās vērtības nodokli nekustamā īpašuma summai? Nav saprotams, kā varētu pielīdzināt nodokli precēm vai pakalpojumiem.

A
atbild:
02. augustā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā atbildēs par nekustamā īpašuma nodokļa iekļaušanu ar PVN apliekamajā ienākumā ir skaidrots: lai izvērtētu nekustamā īpašuma nodokļa iekļaušanu ar PVN apliekamo darījumu vērtībā, katrā konkrētā gadījumā ir jāizvērtē vairāki nosacījumi, tai skaitā, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātājs, vai nekustamais īpašums ir dzīvojamās vai neapdzīvojamas telpas (mākslinieku darbnīcas), nekustamā īpašuma pārvaldīšanas līgumā ietverto mājas uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojumu sniegšanas un šo pakalpojumu vērtības noteikšanas nosacījumi u.c.

Vispārīgā gadījumā nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieki (kuru īpašums ir nostiprināts zemesgrāmatā).

Savukārt par valstij vai pašvaldībai piederošu, privatizācijai nodotu vai privatizētu daudzdzīvokļu māju (apdzīvo īrnieki, nomnieki, dzīvokļu īpašumu tiesiskie valdītāji, kuru nekustamais īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, kā arī personas, kuras nekustamā īpašuma tiesības ieguvušas līdz dzīvojamās mājas privatizācijai) nekustamā īpašuma nodokli maksā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks.

Saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 35. panta trešo daļu pakalpojuma vērtībā ietilpst visas izmaksas, kā arī visi saskaņā ar normatīvajiem aktiem par šā pakalpojuma sniegšanu maksājamie nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi, izņemot PVN.

Līdz ar to neapdzīvojamo telpu uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojuma vērtībā ietilpst visas izmaksas, kas saistītas ar šā pakalpojuma sniegšanu, maksājamie nodokļi, nodevas un citi obligātie maksājumi, t.sk. nekustamā īpašuma nodoklis.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus iekļauj neapdzīvojamo telpu uzturēšanas un pārvaldīšanas maksā.

Konkretizējot informāciju par savu situāciju (par kādu telpu īri ir runa), jautājums par PVN piemērošanu Jums ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija saziņai atrodama VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas