E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14785
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Notiesātā statusu iegūst arī ar prokurora priekšrakstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2018
Līga

Labdien! Ir prokurora priekšraksts par sodu, un tas stājies spēkā, izciests pamatsods, un no papildsoda ir izciesti 2 gadi, bet palika vēl 2 gadi. Vai var lūgt Valsts prezidentam apžēlošanu, ja ir prokurora priekšraksts par sodu, nevis Latvijas Republikas tiesas spriedums? To es izlasīju likumā par apžēlošanu. Jautājums ir par to, vai saskaņā ar šo likumu es varu rakstīt lūgumu Valsts prezidentam par apžēlošanu, ja ir prokurora priekšraksts par sodu. Nav vajadzības pārkopēt likuma normas, kuras var atrast, bet izskaidrot, vai var iesniegt apžēlošanas lūgumu, ja ir prokurora priekšraksts par sodu. (https://lvportals.lv/e-konsultacijas/14747-apzelosana-ir-piemerojama-notiesatam-personam-2018 – manis uzdotais jautājums netika atbildēts.)

A
atbild:
05. jūlijā, 2018
Linda Balode
LV portāls

Jā, var. Jau iepriekš LV portāla e-konsultācijā norādījām, ka apžēlošana attiecas un ir piemērojama tikai uz jau notiesātām personām. Notiesātā statusu iegūst arī ar prokurora priekšrakstu.

Apžēlošanas likuma 1. pants paredz, ka apžēlošana ir notiesātās personas pilnīga vai daļēja atbrīvošana no kriminālsoda izciešanas, soda veida mīkstināšana vai sodāmības noņemšana, ko veic Valsts prezidents. Savukārt Kriminālprocesa likuma 74.1 pants nosaka, ka no notiesājoša sprieduma vai prokurora priekšraksta par sodu spēkā stāšanās dienas apsūdzētais iegūst notiesātā statusu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas