E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14566
Lasīšanai: 6 minūtes
8
8

Mežaparkā suns drīkst uzturēties bez pavadas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2018
Irēna

Labdien! Lūdzu skaidrot MK noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 13. punktu un Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 518.1. apakšpunktu šādā situācijā – vai, piemēram, Rīgā, Bābelītes mežaparkā, pa meža taciņām apkārt Bābelītes ezeram, kur nav pieejas ezeram un nav peldvietu, saimnieks drīkst ar suni pastaigāties bez pavadas, ja suns ir tā sauktajā kontrolējamā attālumā?

A
atbild:
06. jūnijā, 2018
Rīgas dome
Edīte Pūķe, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora padomniece informatīvo pasākumu jautājumos

Bābelītes mežaparkā suns drīkst uzturēties bez pavadas īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Pavadas  lietošana

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 12.1 apakšpunkts paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suni ved pavadā, un 13. punkts nosaka, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Rīgas dome ierobežojumus pastaigai ar suni ir noteikusi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā”, kas paredz, ka laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00 aizliegts vest pastaigā suni bez pavadas publiskajos apstādījumos, izņemot speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas (6.8. punkts), un vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos (6.9. punkts).

Suņa vešana pastaigā Rīgas pilsētas apstādījumos

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 2.9. punkts nosaka, ka apstādījumi ir visas ar augiem apaudzētas un koptas teritorijas ārpus mežiem, mežaparkiem un purviem. Apstādījumi var būt parkā, dārzā, košumdārzā, skvērā, bulvārī, alejā, kapsētā, nogāžu nostiprinājumā, ģimenes dārzā, pagalmā, jumta dārzā, pārsegumā ar apstādījumiem u. c. Apstādījumi ietver kokus, krūmus, vīteņaugus, puķu stādījumus, zālienu, takas, būves apstādījumu apkopei u. c.

Saskaņā ar iepriekš minēto meži un mežaparki nav uzskatāmi par apstādījumiem, tādēļ Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nesaskata aizliegumu suņa vešanai bez pavadas Rīgas pilsētas mežos un mežaparkos, izņemot zonas, kur atrodas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi. Savukārt Rīgas pilsētas apstādījumos suni vest pastaigā bez pavadas drīkst no plkst. 23.00 līdz plkst. 7.00.

Teritorijas, kurās aizliegts vest pastaigā suni bez pavadas:

  • Oficiālās peldvietas

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 692 “Peldvietas izveidošanas, uzturēšanas un ūdens kvalitātes pārvaldības kārtība” 13. punktu peldvietas apsaimniekotājs nodrošina, lai peldvietā netiktu veiktas darbības, kas varētu piesārņot peldvietu (piemēram, lai peldvietā neuzturētos un netiktu vesti pastaigā vai peldināti dzīvnieki). Šo noteikumu 1. pielikumā ir noteiktas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietas, un Rīgā tās ir: Daugavgrīva; Vakarbuļļi un Vecāķi. Saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikuma 14. punktu iekšzemes peldvietas Rīgā ir: Bābelītes ezera peldvieta, Daugavas peldvieta “Lucavsala” un Daugavas peldvieta “Rumbula”.

  • Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 204 “Dabas parka “Piejūra” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” 18.8 apakšpunktu dabas lieguma un dabas parka zonā aizliegts pieļaut suņu atrašanos brīvā dabā bez pavadas un uzpurņa, izņemot medības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus un kārtību.

MK noteikumos Nr. 125 “Dabas lieguma “Jaunciems” individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” un MK noteikumos Nr. 264 “Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” aizliegumi pastaigai ar suni nav atrunāti, tomēr aicinām arī dabas liegumos “Jaunciems”, “Vecdaugava” un “Krēmeri” īpaši uzmanīt savus mājdzīvniekus, lai nekaitētu augiem un dzīvniekiem.

  • Rīgas pilsētas apstādījumos(parki, dārzi, košumdārzi, skvēri, alejas, kapsētas, nogāžu nostiprinājumi, pagalmi utt.) laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00.
  • Bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietāsun sporta laukumos.

Teritorijas, kurās suns var uzturēties bez pavadas

  • Rīgas pilsētas mežos un mežaparkos (izņemot zonas, kur atrodas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi).

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 34 “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 518.1. apakšpunktā ir uzskaitīti Rīgas mežaparki:

  • Bolderājas mežaparks;
  • Kleistu mežaparks;
  • Imantas mežaparks;
  • Anniņmuižas mežaparks;
  • Mežaparks;
  • Biķernieku mežaparks;
  • Šmerļa mežaparks;
  • Ulbrokas mežaparks;
  • Juglas mežaparks;
  • Bābelītes mežaparks.

Lūdzam ievērot, ka, palaižot suni bez pavadas, tā īpašnieks vai turētājs atbild par dzīvnieka rīcību un tai jābūt kontrolējamai!

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas