E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14525
Lasīšanai: 4 minūtes

Pievienošanās valsts veselības apdrošināšanas sistēmai ir brīvprātīga

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2018
Diāna

Labdien! Ja valstī ievieš valsts veselības apdrošināšanu, bet man ir jau iegādāta veselības apdrošināšana apdrošināšanas aģentūrā, vai man būs obligāti jāatsakās no tagadējās apdrošināšanas un jāpāriet uz valsts apdrošināšanu? Vai arī es drīkstu nemaksāt valsts apdrošināšanu, bet turpināt pirkt apdrošināšanu aģentūrā? Un vai tas kādā mērā nepadara mani par valsts parādnieku?

A
atbild:
12. jūnijā, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Nē, Jums nav jāatsakās no privātās veselības apdrošināšanas. Tāpat kā līdz šim, darba devēji saviem darbiniekiem un iedzīvotāji individuāli varēs iegādāties privāto veselības apdrošināšanu, lai nodrošinātu iespēju saņemt papildu, piemēram, paaugstināta servisa pakalpojumus ārpus definētā valsts apmaksātā pakalpojuma groza vai saņemt tos ātrāk nekā valstī noteiktajā pakalpojumu gaidīšanas laikā.

Atšķirība ir tā, ka, sākot ar 2019. gadu, tiesības uz valsts apmaksātiem plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem (piemēram, speciālistu konsultācijām, izmeklējumiem, operācijām) būs tikai tām personām, kuras veic sociālās apdrošināšanas iemaksas vispārējā nodokļu režīmā vai pieder kādai no sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, kuras automātiski apdrošinās valsts.  Pārējiem iedzīvotājiem, sākot ar 2018. gada 1. septembri, būs iespēja iesaistīties veselības apdrošināšanas sistēmā brīvprātīgi, veicot ikgadēju veselības apdrošināšanas iemaksu.

Ieviešot obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu, visi iedzīvotāji neatkarīgi no iemaksu veikšanas saņems valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu. Tajā iekļauts:

  • neatliekamā medicīniskā palīdzība;
  • dzemdību palīdzība;
  • ģimenes ārsta sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi (tai skaitā diagnostiskie izmeklējumi ārstniecības nodrošināšanai atbilstoši ģimenes ārsta kompetencei);
  • tādu slimību ārstniecība, kurām ir nozīmīga ietekme uz sabiedrības veselības rādītājiem vai kuras apdraud sabiedrības veselību (tai skaitā psihiskas slimības, tuberkuloze), kā arī šo slimību ambulatorajai ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās ierīces.

Personām, kuras valsts veselības apdrošināšanas sistēmā neiekļausies automātiski un kuras izlems neveikt ikgadēju brīvprātīgu apdrošināšanas maksājumu, parāds neveidosies, bet jārēķinās, ka tādā gadījumā nebūs tiesību saņemt valsts apmaksātos plānveida veselības aprūpes pakalpojumus, maksājot tikai pacienta iemaksu.

Nepieciešamības gadījumā plānveida veselības aprūpes pakalpojumus būs iespējams saņemt par pilnu maksu atbilstoši ārstniecības iestādes cenrādim. Šī summa būs jāsedz pašam no saviem līdzekļiem, vai arī to segs privātais apdrošinātājs.

Aicinām sazināties ar savu apdrošinātāju, lai noskaidrotu, vai lēmums neveikt valsts veselības apdrošināšanas iemaksas turpmāk varētu ietekmēt privātās apdrošināšanas nosacījumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas