E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14489
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tēvs var izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2018
Sandra

Labdien! Vēlējos uzzināt vairāk par bērna kopšanas atvaļinājumu. Topošā māmiņa nestrādā algotu darbu, strādā tikai tēvs. Vai tēvs var doties bērna kopšanas atvaļinājumā, un vai viņam šajā gadījumā pienākas kādas sociālās garantijas?

A
atbild:
21. maijā, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesības izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu nav piešķirtas tikai sievietei. To var darīt abi darba attiecībās esošie bērna vecāki, turklāt vienlaikus. Protams, valsts izmaksāto pabalstu tādā gadījumā saņems tikai viens no vecākiem.

Bērna kopšanas atvaļinājuma piešķiršanas un izmantošanas kārtību regulē Darba likuma 156. pants, paredzot, ka:

  • bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs uz laiku līdz 1,5 gadiem, kamēr bērns nav sasniedzis astoņu gadu vecumu;
  • atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu;
  • laiku, kuru darbinieks pavada bērna kopšanas atvaļinājumā, ieskaita kopējā darba stāžā;
  • darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Jāatgādina arī, ka Darba likuma 155. pants  dod bērna tēvam tiesības arī uz 10 kalendāra dienas ilgu paternitātes atvaļinājumu. Šo atvaļinājumu bērna tēvam darba devējs uz iesnieguma pamata piešķir tūlīt pēc bērna piedzimšanas, bet ne vēlāk kā divu mēnešu laikā pēc bērna piedzimšanas. Tātad tēvs var izvēlēties, kad likumā noteiktajā laikā lūgt šo atvaļinājumu.

Šīs 10 kalendārās dienas varētu sadalīt daļās, piemēram, daļu atvaļinājuma pieprasīt vienā nedēļā, daļu – citā.

Likums “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” paredz, ka tiek piešķirts paternitātes pabalsts, kas ir valsts sociālās apdrošināšanas pabalsts, un to izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Paternitātes pabalstu piešķir un izmaksā bērna tēvam par desmit kalendāra dienām. VSAA ir jāiesniedz iesniegums pabalsta piešķiršanai un darba devēja apstiprinājums (izziņa) par atrašanos atvaļinājumā sakarā ar bērna piedzimšanu.

Informāciju par paternitātes pabalsta nosacījumiem var atrast Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas