E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14417
Lasīšanai: 3 minūtes

Ikgadējā atvaļinājuma laikā maksā 30% no piešķirtā vecāku pabalsta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2018
Laura

Vai, aprēķinot BKA ( bērna kopšanas atvaļinājuma) ilgumu, tiek ierēķinātas arī svētku dienas? Ja BKA sākas 22. 06.2018. un ilgs 1,5 gadus, kad jāatgriežas darba attiecībās? Un vai tad, ja esmu nolēmusi izņemt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, beidzoties B lapas otrajai daļai, es finansiāli zaudēju?

A
atbild:
14. maijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs. Tā ilgums ir 1,5 gadi, un šo atvaļinājumu var pieprasīt jebkurā laikā līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darba devējs piešķir atvaļinājumu, bet pabalstus maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. No bērna kopšanas atvaļinājuma neizskaita svētku dienas, kā tas ir ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laikā.

Darba likuma 156. panta otrā daļa paredz, ka darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu. Tātad – mēnesi pirms bērna kopšanas atvaļinājuma vēlamā sākuma datuma jāiesniedz darba devējam iesniegums atvaļinājuma piešķiršanai, norādot, cik ilgi vēlēsieties izmantot šo atvaļinājumu.

Ja pēc dzemdību atvaļinājuma savam darba devējam pieprasīsiet piešķirt ikgadējo atvaļinājumu un, tam beidzoties, bērna kopšanas atvaļinājumu (jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar), tad par laika periodu, kad izmantosiet apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Ja vecāks atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, vecāku pabalstu maksā vai nu līdz bērna 1,5 gadu vecumam, vai līdz viena gada vecumam – atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma. Ja vecāku pabalsta saņēmējs strādā, maksā 30% no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra.

Teorētiski nevar pateikt, vai zaudēsiet finansiāli, ja ņemsiet ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu laikā, kad ir tiesības uz vecāku pabalstu. Tad jāzina precīzāki dati. Jāsaprot, ka vecāku pabalstu maksā līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam – atkarībā no tā, kādu šī pabalsta saņemšanas ilgumu vecāks izvēlas. Bērna kopšanas atvaļinājuma daļu, kas nebūs izmantota, varēs izmantot arī pēc tam. Tas netiek apmaksāts.

Par tiesībām uz pabalstiem savā individuālajā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, tostarp rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas