E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14397
Lasīšanai: 5 minūtes
6
6

Ja attīstītājs radījis zaudējumus, tie jāpiedzen tiesas ceļā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2018
Ruslans

Esam iegādājušies zemesgabalu “Mēness pļavās”. Bija plānots ciemats (detālplānojums apstiprināts 2009.09.23), tomēr ciemata attīstītāji neko nav darījuši (presē plaši aprakstītie Tovancevi). Šobrīd situācija ir tāda, ka būvvalde neļauj neko darīt, kamēr nav oficiāli izbūvēts piebraucamais ceļš (kas ir loģiski), detālplānojumā iela gan ir iezīmēta, un zemesgabalam, uz kura jāatrodas ielai, ir gan kadastra numurs, gan arī reāls īpašnieks – privātpersona. Mūsu zemesgabali atrodas starp grāvi, aiz kura ir pašvaldības ceļš, un šo neizbūvēto ielu. Izbraucamo ceļu uz pašvaldības ceļu, pāri grāvim, būvvalde atsaka, minot, ka detālplānojumā ir paredzēts izbūvēt piebraucamo ceļu uz neizbūvēto ielu. Vai mēs varam kaut kādā veidā šo detālplānojumu atcelt, pamatojoties uz Teritorijas attīstības plānošanas likuma 29. pantu, jo "ielas" zemesgabala īpašnieks atsaka gan servitūta tiesības noteikt uz mūsu zemesgabaliem, lai gan viņa zemesgrāmatā ir noteikta atzīme – servitūts – tiesība uz braucamo ceļu, bet nav norādīts, kam šis servitūts ir noteikts. Viņš arī atsakās šo ielu izbūvēt. Ņemot vērā, ka Teritorijas plānotās izmantošanas plānā un Parcelācijas un aizsargjoslu plānā šī iela ir plānota kā sešus metrus plata asfaltēta ceļa klātne ar visām komunikācijām, ietvēm un apgaismojuma stabiem, šādas ielas izbūvi nevēlamies ņemt uz saviem pleciem (mums pietiktu ar 3,5 m platu grants ceļu).

A
atbild:
15. maijā, 2018
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kaut arī situācija ir gana sīki aprakstīta, neredzot dokumentus, iespējams sniegt vien vispārīgu skaidrojumu. Ieteikums – līdzi ņemot visus līgumus un robežu plānus, Jums jāvēršas pēc konsultācijas pie jurista, kas specializējies šādās nekustamā īpašuma lietās.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītāja Vitolda Peipiņa viedoklis ir šāds: “Šis faktiski ir tiesvedības jautājums. Attīstītājs pārdod zemesgabalu, un līgumā ir nosacījums, ka tiks izbūvēts ceļš, lai nodrošinātu piekļuvi īpašumam, bet to nav īstenojis. Ar savu (bez)darbību Tovancevi pircējam ir nodarījuši zaudējumus, un viņam jānosūta ierakstīta vēstule ciemata attīstītājam ar prasību noteiktā termiņā izbūvēt šo ceļu. Ja attīstītājs to nedara, tad neredzu citu izeju, kā kaimiņiem, kam ceļš nepieciešams, apvienot savus līdzekļus un pūliņus un ceļa iekārtošanu uzņemties pašiem, pēc tam šīs izmaksas kā radītos zaudējumus no attīstītāja piedzenot tiesas ceļā.”

Ar servitūta ceļa izbūvi, ja no teksta pareizi izprasts, “pāri grāvim” patiešām var būt problēmas: ja detālplānojumā ir paredzēta iela, tad nav pamata to grozīt.

Zemes īpašnieks, kura zemesgrāmatā ir norādīts apgrūtinājums – ceļa servitūts, nedrīkst liegt šo apgrūtinājumu īstenot, kaut arī nav norādīts, kuriem īpašumiem par labu servitūts nodibināts. Ja īpašnieks rada šķēršļus ceļa būvniecībai, par to varat vērsties ar prasību tiesā. Bet kalpojošā zemes īpašuma īpašnieka (ja vien tas nav pats Tovancevs) pienākums nav būvēt ielu, tas būtu jādara ciemata attīstītājam, bet šajā gadījumā – lietotājam (lietotājiem). Sīkāk par ceļa servitūtu izlasāms LV portāla rakstā “Ceļa servitūts – mana zeme cita labumam”.

Protams, ka tādu ielu, kā paredzēts Jūsu minētajā Parcelācijas un aizsargjoslu plānā – ar asfaltu, ietvēm, komunikācijām un apgaismes stabiem, var uzbūvēt tikai komersants (attīstītājs), tādēļ par detālplānojumu, tā atzīšanu par spēku zaudējušu un iespējamām izmaiņām Jums jārunā ar vietējās pašvaldības personām, kas atbild par plānošanas un zemes ierīcības lietām.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas