E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14306
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kredītsaistības un kavējuma procenti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2018
Juris

Labdien! No SIA “Hedge Capital Company” aizdevēja “Nordcard.eu” aizņēmos 500 eiro, tomēr sakarā ar vairākiem citiem parādiem vēlējos vienoties par ikmēneša maksu 30 eiro, viņi saka, ka tas nebūšot prātīgi, jo šādus maksājumus varot noslēgt uz 72 mēnešiem, kur kopā būs jāapmaksā 2160 eiro 500 eiro vietā. Vai ir likumīgi, ja es nespēju veikt noteikto ikmēneša maksājumu 50 eiro, bet veicu 30 eiro maksājumu, turpināt audzēt kavējuma procentus, kaut arī es maksāju, cik spēju? Varbūt šajā gadījumā gaidīt, kad lietu nodod tiesai, tad vismaz būs fiksēta parāda summa? Kaut gan man tika piedāvāts 6 mēnešus maksāt pa 30 eiro, bet kāda jēga, ja kavējuma procenti tiek aprēķināti?

A
atbild:
21. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Kārlis Zunde, zvērināts advokāts

Jāapzinās, ka jūs esat aizņēmies naudu un jums ir pienākums to atmaksāt kreditoram. Tas apstāklis, ka jums ir citi kreditori, nekādā veidā neatbrīvo jūs no uzņemtajām saistībām un pienākuma naudu atmaksāt šim konkrētajam kreditoram.

Ikmēneša atmaksājamā summa izriet no jūsu starpā noslēgtā līguma noteikumiem. Ja objektīvu iemeslu dēļ nevarat to veikt, jums ir jārunā ar kreditoru un jāmēģina vienoties par citu atmaksas grafiku.

Kreditoram ir tiesības saņemt procentus par parāda atmaksas kavējumu. Taču tiem ir jābūt saprātīgiem, ne vairāk kā pamatparāda summas apmērā.

Sagatavojiet iesniegumu rakstveidā, izklāstot visus apstākļus un lūdzot noslēgt grafiku ar ikmēneša atmaksas summu 30 eiro, un nosūtiet to kreditoram pa pastu ierakstītā vēstulē. Saglabājiet kvīti un vēstules kopiju.

Ja arī pēc tam ar kreditoru nav iespējams panākt saprātīgu vienošanos, varat vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kura kompetencē ir patērētāju kreditēšanas uzraudzība un licencēšana, un lūgt, lai tas izvērtē radušos situāciju. Iesniegumā PTAC izklāstiet visus apstākļus, pievienojiet savu sākotnējo iesniegumu kreditoram un pasta kvīti par nosūtīšanu, kā arī kreditora atbildi.

Tā kā mums nav zināmi visi fakti un apstākļi, kā arī pušu starpā noslēgtā līguma redakcija, tad šai atbildei ir tikai informatīvs raksturs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas