E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14160
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Līgums par dzīvokļa īri sociālajā mājā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2018
Rihards

Labdien! Palīdziet, lūdzu, ar padomu. Es pirms pieciem gadiem no “Valmieras namsaimnieka” izīrēju vienu istabu sociālajā mājā. Valmieras pilsētas dome savukārt daļu šīs sociālās mājas ir nodevusi minētā namsaimnieka uzraudzībā. Man no pirmās dienas tiek īres līgums pagarināts tikai par 1 mēnesi, un tā 5 gadus. Man mašīnas nav, es strādāju garas stundas. Es nevaru katru mēnesi ierasties līgumu pagarināt. Mani vienkārši terorizē “Valmieras namsaimnieks” un visu piecu gadu garumā draud ar izlikšanu. Man nav neviena parāda, es neesmu alkoholiķis vai citu atkarību apsēsts. Es reizi 3–4 mēnešos aizeju uz to kantori, parakstu tos līgumus, kas sakrājušies, un tā jau visus piecus gadus. Un regulāri cīnos ar draudiem par izlikšanu, jo neierodos katru mēnesi pagarināt līgumu. Mani skaidrojumi tur nevienu neinteresē. Valmieras domei, tā kā daļa daudzdzīvokļu mājas nodota namsaimnieka uzraudzībā, šī situācija pilnīgi neinteresē. Es zinu, ka likums neliedz izsniegt līgumus uz vienu mēnesi, bet jābūt kaut kādai izejai. Vai man televīziju pieaicināt vai pašam tiesā sniegt, vai ir kas tāds, ko nezinu?! Būšu ļoti pateicīgs, ja spēsiet man ko ieteikt. Neesmu juridiski kompetents, bet man kā parastajam mirstīgajam mērs ir pilns. Es tiešām vēlos šo terorismu izbeigt.

A
atbild:
16. aprīlī, 2018
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Likums par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām (turpmāk – Likums) nosaka, ka sociālā dzīvokļa īres līgumu noslēdz uz laiku, kas nav ilgāks par sešiem mēnešiem, un to atjauno, ja pēc līguma izbeigšanās īrnieks un viņa ģimenes locekļi nav zaudējuši tiesības īrēt sociālo dzīvokli. Ņemot vērā minēto, tiesiskais regulējums neaizliedz slēgt sociālā dzīvokļa īres līgumu uz īsāku laiku.

Valmieras pilsētas pašvaldībā sociālie dzīvokļi tiek izīrēti saskaņā ar Likumu un Valmieras pilsētas domes 2011. gada 29. decembra saistošajiem noteikumiem Nr. 121 “Par pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Valmieras pilsētā”.

Ministrija telefoniski sazinājās ar Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes speciālistu mājokļa jautājumos Gunti Brasli, kurš paskaidroja, ka Valmieras pilsētas pašvaldībā šobrīd nav māju, kurām ir piešķirts sociālās mājas statuss, kā arī to, ka sociālo dzīvokļu īres līgumi tiek slēgti uz trīs vai sešiem mēnešiem. Izņēmuma gadījumos, kad, piemēram, personai ir parādi par dzīvojamās telpas īri, sociālo dzīvokļu īres līgumi var tikt slēgti uz termiņu, kas mazāks par trim mēnešiem.

Ministrija aicina rakstiski vērsties Valmieras pilsētas domē un, ja iesniedzējs uzskatīs, ka domes darbības neatbilst likumdošanai, informēt par to ministriju. Ministrija, saņemot šādu informāciju, atsevišķi izvērtēs konkrēto gadījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas