E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14060
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uzņēmuma nodokļu parādi un maksātnespēja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2018
Ieva

Biju valdes locekle firmā, kura ir beigusi savu saimniecisko darbību jau 2015. gada sākumā. Sakarā ar VID auditu man piederošajai firmai ir nodokļu parāds ap 50 tūkstošiem eiro. Esmu bijusi VID uz sarunu, ka man vajadzētu pieteikt maksātnespēju, ir iedots laiks to sakārtot, pretējā gadījumā man tikšot uzlikts sods ap 400 eiro. Bet joprojām ir tāda situācija, ka nav tādu līdzekļu, lai iesniegtu maksātnespēju (nav to 1000 eiro). Jautājums: kādas būs tālejošās sekas, ja nespēšu rast finanses, lai iesniegtu maksātnespēju? Saprotu, ka uzliks sodu, kas jau man bija piespriests, bet šobrīd ir atlikts. Bet kas sekos pēc soda uzlikšanas? Kādiem procesiem un sodiem man ir jābūt gatavai?

A
atbild:
12. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Ieva Keterliņa, zvērināta advokāte

Minētais jautājums ietver neskaidru faktisko situāciju attiecībā uz personas tiesisko statusu firmā, proti, vai šī persona joprojām ir valdes locekle (tātad – amatpersona), kā arī – par kādu laika periodu ir izveidojušies nodokļu parādi (nevis – kad ir pieņemts nodokļu administrācijas lēmums), tāpēc tiek sniegta vispārīga atbilde.

Šobrīd normatīvajos aktos ir paredzēta tikai administratīvā atbildība par maksātnespējas pieteikuma neiesniegšanu (Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.35 pants) – par parādnieka maksātnespējas procesa pieteikuma neiesniegšanu likumā paredzētajos gadījumos uzliek naudas sodu fiziskajām personām vai valdes loceklim no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro, atņemot valdes loceklim tiesības ieņemt noteiktus amatus komercsabiedrībās vai bez tā.

Savukārt, ja nodokļu parāds ir izveidojies par periodu, sākot ar 2015. gada 1. janvāri, tad saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” 60. un 61. pantu nodokļu administrācija var uzsākt procesu par juridiskās personas nokavēto nodokļu maksājumu atlīdzināšanu budžetam no personas, kura ir bijusi šīs juridiskās personas valdes loceklis laikā, kad attiecīgie nokavētie nodokļu maksājumi ir izveidojušies, ja ir konstatēti visi likuma “Par nodokļiem un nodevām” 60. panta pirmajā daļā norādītie kritēriji:

  1. nokavēto nodokļu maksājumu summa pārsniedz 50 Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu;
  2. lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir paziņots juridiskajai personai;
  3. ir konstatēts, ka pēc nokavēto nodokļu maksājumu izveidošanās juridiskā persona ir atsavinājusi aktīvus tādai personai, kura attiecībā pret valdes locekli atbilst ieinteresētās personas jēdzienam Maksātnespējas likuma izpratnē;
  4. ir sastādīts akts par piedziņas neiespējamību;
  5. juridiskā persona nav izpildījusi Maksātnespējas likumā noteikto pienākumu iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas