E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2102
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāpieprasa parādsaistības apliecinoši dokumenti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2013
Rasma Dzene

Pirms 4 gadiem, 8.12.2008. notika avārija daudzstāvu mājas ūdens sistēmā. "Aukstā ūdens cinkotā tērauda cauruļvada 15 vītņu sakrokojuma bojājums ar ievada ventili ilgstošas korozijas ietekmē." Tā ir rakstīts "nopludinātā kaimiņa" dzīvokļa apskates aktā. Mana dzīvokļa apskates akta nav. Šogad 21.01.2013. no „Inkasso Julianus Latvija” saņēmu vēstuli - paziņojums par zaudējuma atmaksu 870.52 latu apmērā mēneša laikā līdz 17.02.2013.

Es iepazinos ar daudziem dokumentiem un esmu pārliecināta, ka vainīgi ir mājas apsaimniekotāji, kuriem vienīgajiem ir tiesības uz tehnisko apskati un apkopi. Pie tam tā bija avārijas situācija, ko neviens nevarēja paredzēt. Vai mājas ūdens vadus neapdrošina, tāpat kā dzīvokli, kura applūšanā tagad jāatbild man? Aizsūtīju piedzinējiem vēstuli, ka nepiekrītu. Pagājušas jau 30 dienas, bet atbildes nav. Ko man tālāk darīt?

A
atbild:
21. martā, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Jūs esat saņēmusi rakstveida paziņojumu par parādu un aicinājumu labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. Tajā bija jābūt norādītai visai informācija par parādu – kā tas radies, cik liels tas ir utt. Vēl jābūt informācijai par kreditora un parādnieka noslēgtā darījuma veidu, darījuma noslēgšanas datumu un darījuma priekšmetu; arī parāda apmēram. Parāda piedzinējam jānorāda arī tiesiskais pamats viņa tiesībām atgūt parādu – darījuma veids ar kreditoru un darījuma noslēgšanas datums.

Jūs esat nosūtījusi ārpustiesas parādu piedzinējam savu atbildi – parādsaistību noraidījumu. Parādu ārpustiesas atgūšanas likums paredz: ja saņemti parādnieka iebildumi pret parāda esamību vai tā apmēru, kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs rakstveidā pamato parāda esamību un tā apmēru. Tātad – ja ārpustiesas parādu piedziņa turpināsies, Jūs saņemsies vēl vienu parādu piedzinēja vēstuli.

Jums ir tiesības piedzinējam pieprasīt visas parāda esamību un tā apmēru pamatojošu dokumentu kopijas. "Ārpustiesas parādu piedziņa iespējama vien tad, ja ar dokumentiem ir skaidri pierādāmas abu pušu līgumsaistības un parāda apmērs. Ja nav dokumentu – šāda piedziņa nav iespējama. Tad strīds jārisina tiesā," skaidro Ārpustiesas parādu piedzinēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Reinis Kučers.

Tātad – ja parādsaistības apliecinošu dokumentu nav vai arī ja Jūs uzskatāt, ka ārpustiesas parāda piedziņa nav pamatota, Jums ir tiesības pieprasīto summu nemaksāt. Tādā gadījumā parāda piedziņa būs iespējama tikai ar tiesas lēmumu.

Atbilstoši Civilprocesa likumā ietvertajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā, proti, prasītājam tiesai būs jāpamato savs prasījums un jāpierāda tiesai, ka Jums jāsedz nekustamajam īpašumam radītie zaudējumi. Ja tiesa prasību apmierinās, Jums būs jāapmaksā arī tiesas izdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas