E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13879
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Kas ir patiesais labuma guvējs SIA?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2018
Dace

Labdien! Vai SIA, kurā ir 2 dalībnieki ar kapitāldaļu sadalījumu 25% un 75%, ir vajadzīgs iesniegt pieteikumu par patieso labuma guvēju?

A
atbild:
19. februārī, 2018
Inese Helmane
LV portāls

2017. gada 9. novembrī stājās spēkā likums “Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā” (turpmāk – grozījumi). Grozījumu mērķis ir ierobežot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu un nodrošināt pareizas, aktuālas informācijas par juridisko personu patiesajiem labuma guvējiem (turpmāk – PLG) pieejamību, līdz ar to grozījumi paredz pienākumu ikvienai Uzņēmumu reģistrā reģistrētai juridiskajai personai atklāt PLG.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (turpmāk – likums) 1. panta 5. punkta a) apakšpunktā noteikts, ka patiesais labuma guvējs ir fiziskā persona, kura ir klienta – juridiskās personas – īpašnieks vai kura kontrolē klientu, vai kuras vārdā, labā, interesēs tiek nodibinātas darījuma attiecības vai tiek veikts gadījuma rakstura darījums; attiecībā uz juridiskajām personām – fiziskā persona, kurai tiešas vai netiešas līdzdalības veidā pieder vairāk nekā 25 procenti no juridiskās personas kapitāla daļām vai balsstiesīgajām akcijām vai kura to tiešā vai netiešā veidā kontrolē.

Tātad viens no SIA dalībniekiem, kuram pieder 75% kapitāldaļu, ir uzskatāms par PLG un ir nepieciešams iesniegt pieteikumu Uzņēmumu reģistrā.

Attiecībā uz ziņu sniegšanas termiņiem informējam, ka no 2017. gada 1. decembra Uzņēmumu reģistrs sāka PLG reģistrāciju atbilstoši grozījumu prasībām.

Līdz 2018. gada 1. februārim komersantiem, kas Uzņēmumu reģistrā iesnieguši informāciju par PLG, informācija par PLG bija jāatjauno atbilstoši grozījumos noteiktajam informācijas apjomam.

Līdz 2018. gada 1. martam visām juridiskajām personām, kuras ir reģistrētas Uzņēmumu reģistra vestajos reģistros vai par kuru reģistrāciju tika iesniegts pieteikums līdz 2017. gada 1. decembrim, ir pienākums iesniegt pieteikumu par to PLG, norādot grozījumos noteikto informāciju par PLG. Jebkurā gadījumā informācija par juridiskas personas PLG būs jānorāda, reģistrējot jaunu juridisko personu, piesakot izmaiņas kapitālsabiedrības dalībnieku sastāvā vai valdē.

Vairāk par izmaiņām saistībā ar patieso labuma guvēju var lasīt LV publikācijā “Kā noskaidrot patieso labuma guvēju”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas