E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13720
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
18
18

Iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā jāveic reizi ceturksnī

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2018
Aivars

Labdien! Pašnodarbināto papildu iemaksa pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no brīvi izraudzītā obligāto iemaksu objekta un faktisko ienākumu starpības. Jautājumi : 1. Vai aprēķins jāveic katru mēnesi, vai drīkst par gadu (vēlos iemaksāt)? 2. Jāmaksā katru mēnesi, vai pieņemt vienu summu un maksāt katru ceturksni (kā pašnodarbinātā sociālās obligātās iemaksas)? 3. Uz kādu kontu jāpārskaita šie 5%, un kas jāraksta maksājuma uzdevuma mērķī? Paldies!

A
atbild:
05. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā vienu reizi gadā ir atļauts veikt tikai lauksaimniekiem – par visu kalendāra gadu līdz nākamā gada 15. aprīlim.

Pārējiem pašnodarbinātajiem iemaksas jāveic vienu reizi ceturksnī. Iemaksas aprēķina par katru mēnesi un deklarē pašnodarbinātā ziņojumā reizi ceturksnī līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Ziņojumā par pašnodarbinātā vai iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka, vai ārvalstu darba ņēmēja pie darba devēja ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (Ministru kabineta noteikumu Nr. 827 4. pielikums) rādītāju tabulā 5% maksājuma norādīšanai ir speciālas ailes:

  • Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts pensiju apdrošināšanai, kuram piemēro obligāto iemaksu likmi 5%;                              
  • Aprēķinātās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% (eiro).

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu konts Valsts kasē ir LV37TREL1060000220000.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) ikviens EDS lietotājs (gan fiziska, gan juridiska persona) var tiešsaistē veikt visus VID administrēto nodokļu un nodevu maksājumus.

Lai veiktu maksājumus tiešsaistē, EDS lietotājam savā EDS profilā jāizvēlas sadaļa “Maksājumi”.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas