E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13579
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodoklis jāmaksā no saimnieciskās darbības ienākuma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2018
Jānis

Labdien! Kāds ir atļautais reģistrēto automašīnu skaits cilvēkam uz gadu, lai nebūtu jāmaksā nodokļi par saimniecisko darbību? Vai ir kopsummas griesti, lai nebūtu jāmaksā nodoklis, un kā tas tiek aprēķināts? Paldies!

A
atbild:
23. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka pienākumu maksāt nodokli, ja tiek gūti ienākumi, tostarp no saimnieciskās darbības. Privātīpašumā esošo mantu, vai tās būtu gleznas, automašīnas vai citi mantu krājumi, ar nodokli neapliek. Taču, ja  automašīnas iegādātas pārdošanai, ir jāreģistrē saimnieciskā darbība un no gūtā ienākuma jāmaksā nodokļi.

Likumā ir noteikti kritēriji, no kuriem vismaz vienam izpildoties fiziskās personas darbība ir kvalificējama kā saimnieciskā darbība, t.i.:

  • darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumu taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumu trijos taksācijas periodos);
  • ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas (fiziskajai personai piederošas personiskai lietošanai paredzētas tādas kustamas lietas kā mēbeles, apģērbs un citas kustamas lietas atsavināšanas, ja šīs lietas nav iegādātas vai izgatavotas pārdošanai), kā arī ienākumus no kapitāla/kapitāla pieauguma un metāllūžņu pārdošanas;

darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas