E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13551
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
8
8

Jaunās IIN normas neattiecas uz līgumiem, kas noslēgti līdz 2017. gada beigām

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2018
Ieva

Lasīju, ka no 2018. gada 1. janvāra vairs netiks atmaksāts pārmaksātais IIN par uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, ja līgums noslēgts uz 5 gadiem. Ja mans līgums ir no 2014. gada 1. janvāra līdz 2019. gada 1. janvārim, tad sanāk, ka par 2017. un 2018. gadu es vairs neatgūšu pārmaksātos nodokļus? Ja tā, tad kādas ir soda sankcijas no valsts puses, ja nolemju līgumu izbeigt pirms termiņa? Vai jāatmaksā viss pārmaksātais IIN, ko ieguvu par 2014.–2016. gadu?

A
atbild:
29. janvārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” no šā gada 1. janvāra nosaka: attaisnotajos izdevumos var iekļaut dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmijas tikai tad, ja dzīvības apdrošināšanas līguma darbības termiņš ir ne mazāk kā desmit gadi. Jaunais regulējums neattiecas uz līgumiem, kuri noslēgti līdz 2017. gada 31. decembrim. Šo līgumu darbības termiņš var būt pieci gadi.

Turklāt arī jaunais regulējums nenozīmē, ka nav tiesību šos izdevumus deklarēt kā attaisnotos. Lai saņemtu likumā noteiktos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus par apdrošināšanas prēmiju maksājumiem, likumā ir tikai pagarināts dzīvības apdrošināšanas līguma (ar līdzekļu uzkrāšanu) periods no pieciem uz desmit gadiem.

No 2018. gada attaisnotajos izdevumos varēs iekļaut iemaksas privātajos pensiju fondos un uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas prēmijas, kas kopā nepārsniedz 10% no nodokļa maksātāja apliekamā ienākuma, bet ne vairāk kā 4000 eiro gadā.

Tātad, 2019. gadā iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu, tiks ņemtas vērā likuma normas, kas ir spēkā no 2018. gada, attiecas uz 2018. gada attaisnotajiem izdevumiem pārmaksātā nodokļa atmaksai.

Likumā nav nosacījuma, ka būtu jāatmaksā kā nodokļa pārmaksa saņemtā nauda par iepriekšējos gados deklarētajiem attaisnotajiem izdevumiem, ja ir ievēroti likuma noteikumi, jo jau iepriekš likumā bija noteikts: ja dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) izbeidz pirms termiņa, nesasniedzot likumā noteikto piecu gadu darbības termiņu, samaksātie dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumi nav ietverami attaisnotajos izdevumos par visiem minētā līguma darbības gadiem.

Nodokļa maksātāja pienākums ir iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā deklarāciju un palielināt taksācijas gada ar nodokli apliekamo ienākumu par iepriekšējos taksācijas gados attaisnotajos izdevumos iekļautajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem taksācijas gadā, kurā līdz likumā noteikto piecu gadu darbības termiņa sasniegšanai lauž dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu).

Informācija par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā, ja laužat apdrošināšanas līgumu, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas