E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13498
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja dzīvoklis pārrakstīts vīram

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. decembrī, 2017
Janīna

Labdien! Man piederošais dzīvoklis, kurš tika iegūts mantojumā vairākus gadus pirms precībām, tagad ir pārrakstīts vīram. Vīra alkohola problēmu un vardarbīgās uzvedības dēļ es kopā ar abām meitām esmu spiesta izvākties no dzīvokļa, jo viņš atsakās no tā iet prom un negrib arī pārrakstīt atpakaļ. Vai ir kāda iespēja tiesiskā ceļā atgūt dzīvokli?

A
atbild:
24. janvārī, 2018
Latvijas notārs
Agra Šeibe, zvērināta notāre

Lai atbildētu uz Jūsu uzdoto jautājumu, ir jāzina atsavināšanas līguma veids. Modelēsim situācijas.

Dāvinājuma līgums. Dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. Dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā ( Jūsu vīra) rupjas nepateicības dēļ.

Pirkuma līgums. Pirkums ir līgums, ar kuru viena puse apsola otrai, samaksājot norunātu naudas summu, atdot zināmu lietu vai tiesību. Jāgriežas pie advokāta, kurš varēs izvērtēt pirkuma līguma atcelšanas pamatus un iesniegt attiecīgu prasību tiesā.

Papildus ir vērts apsvērt jautājumu, vai vīram nav nodibināma aizgādnība, tas ir rīcībspējas ierobežojums, ko piemēro arī Civillikuma 365. panta gadījumā, nosakot, ka personām, kas, izlaidīgi vai izšķērdīgi dzīvojot, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ draud novest sevi vai savu ģimeni trūkumā vai nabadzībā, tiesa nosaka rīcībspējas ierobežojumu un nodibina aizgādnību Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Šādā gadījumā tiesa minētajai personai atņem rīcību un pārvaldību pār viņas mantu tādā apjomā, kāds nepieciešams šīs personas mantas pārvaldībai un ar ģimenes uzturēšanu saistīto izdevumu segšanai. Tiesa vispirms nosaka, vai aizgādnis ar aizgādnībā esošo rīkojas kopā, un pēc tam – vai aizgādnis rīkojas patstāvīgi un uzdod attiecīgajai bāriņtiesai iecelt vienu vai vairākus aizgādņus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas